Статии филтрирани по дата: Сряда, 17 Юли 2019 - HemusNews.com

Председателят на Дружеството на троянските писатели е озаглавил така размислите си за новата стихосбирка на Надка Данкова "Благослов". С прочитането им започна представянето на стихосбирката, посветена на Новата жена, което стана на 16.07. - ден след рождената дата на поетесата. Книгата разкрива самата нея като такава, защото изненада публиката с написаните от Надка мелодии към някои стихотворения. Илия Ганчев нарече творбата "своеобразна поетическа интерпретация на оптимистичната космична философия на великия българин Петър Дънов, от когото се е възхищавал самият Айнщайн". Поетът говори за двете поетични миниатюри, с които започва книгата, като ключови за строежа и съдържанието. Те са посветени на небесната дъга. Дъгата е показана като цветен образ на Бога, като аура на Св. Дух. Надка посочва духовните стойности на цветовете на небесната красавица. В стихотворението "Благослов" изгражда лирическия образ на новата жена - с живо светлинно тяло, астрално, ефирно, гъвкаво като струна, освободено от тежестта на земната гъста материя, с което тя се доближава до природата на ангелите - това е жена, изпълнена с оптимизъм и жизнерадост, носеща щастие, духовно извисяване, преодоляла гибелната си плътска природа. Ганчев направи анализ и на други стихотворения - "Арка в планината", "Бялото колело" и обобщи: "Стихотворенията излъчват ослепителна светлина и цветност. Стихосбирката завладява с деликатността и пестеливостта на изразната си система, с благозвучието и образността на поетичния си език".

Публикувана в Култура

В разгара на летния сезон, Община Троян и „Амбарица СКИ“ организират състезание по ски бягане с ролкови ски, в свободен стил.

Публикувана в Спорт

Главният експерт „Връзки с обществеността и протокол“ в общинската администрация ще е представител на Община Троян в Асоциацията на специалистите по комуникации в общините.

Публикувана в Общество

Летният университет по програмата на ЮНЕСКО „Човек и Биосфера“, посветен на биосферните паркове, е инициатива стартирала преди 4 години, благодарение на партньорството на ЮНЕСКО със Средиземноморския Информационен офис за Опазване на Околната среда, Култура, Образование и Устойчиво развитие. През настоящата година форумът ще се проведе в района на биосферен парк „Централен Балкан“, в неговата южна и северна страна и ще е с продължителност от 21 до 28 юли. Троян ще е домакин на събитието от 25 до 27 юли. Традиционно форумът привлича участници от различни краища на Европа, сред които редица изтъкнати лектори, почетни гости от ЮНЕСКО, експерти и младежи, работещи по темата за биосферните паркове.

Публикувана в Общество

Събитието бе предизвестено в материала от 7-ми юли, в който бяха представени и гостите - Васил Караиванов и синът му – Стефан Караиванов. В началото на срещата председателят на ОК "Васил Левски" Троян Венелин Ангелов ги представи като продължители на един от най-известните родове в Карлово. Те са потомци на Генчо, брат на майката на Апостола Гина. Васил и Стефан Караиванови са  дългогодишни приятели и съмишленици на троянския комитет. Преди няколко години Ст. Караиванов представи в Троян книгата "Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола".

Публикувана в Култура