Статии филтрирани по дата: Сряда, 07 Август 2019

Ще има изключения от минималния брой на учениците в паралелки на деца в групи през новата учебната 2019/2020 година в общинските училища и детски градини в община Троян. Това е с благословията на  местния парламент в Троян.

Публикувана в Общество

От началото на седмицата здравните инспектори при РЗИ – гр. Ловеч извършиха проверки на 44 обекта с обществено предназначение: (2 места за настаняване, 1 спортен обект, 2 читалища, 2 игрални зали, 8 фризьорски салона, 1 обществена тоалетна, 10 обекта за съхранение и търговия с козметични продукти, 1 автогара, 1 транспортно средство за обществен превоз, 2 транспортни средства със специално предназначение, 1 училище, 6 гробищни парка, 2 оптики и 5 плувни басейна).

Публикувана в Общество

Четох думи на министър Вълчев, че все още не вижда достатъчно резултати от реформите в образованието. Причини много и скоро ще се опитам да систематизарам моята гледна точка в тематична статия. Днес ще се спра само на една от най-потискащите причини. Училището е мрежа от човешки отношения, по която непрестанно текат някакви емоции. Те са инструмент, с който ограмотяваме, възпитаваме, приобщаваме, вдъхновяваме или отегчаваме, отчайваме, отблъскваме, обричаме. Всичко това според градуса на емоцията, която разменяме докато сме закачени в мрежата на училищните отношение. Едни като учители, други като ученици. Сега ако  попитам, в коя мрежа се предават най-бързо импулсите на промяната, почти всички ще отговорят долу-горе така. Тази, която е здрава и провежда импулси с близки и задължително положителни градуси. Брънките в мрежата са живи хора. За да стигнат импулсите на промяната, но и на каквото и да е позитивно образователно въздействие, до децата, те трябва да бъдат споделени от оплетени в едно цяло учители. Това цяло наричаме училищна общност.  А общността е група от мотивирани, позитивно заредени и вдъхновени хора, които споделят кауза и посока. Нищо общо с нерядко срещаната представа за общността като кутия с фигурки, които някой на воля мести върху шахматната дъска.

Публикувана в Мнения

Tроянецът Минко Гечев, който е инженер в САЩ, Сан Франциско в екипа на Google и пътува по цял свят, за да изнася лекции. В интервюто той отдава значимо място и на първия си учител по програмиране и компютри Свилен Димитров в СУ " Св. Кл. Охридски"- Троян.

Публикувана в Мнения