Статии филтрирани по дата: Понеделник, 09 Ноември 2020

Тези, които са пътували между Троян и Орешак, вече са видели онова, което направиха по свои идеи, с много труд и ентусиазъм и с малко средства участниците в гражданското обединение Сдружение „Ливадето“. Мотор на ставащото и безспорен лидер в преобразяващите идеи е младата Христина Банева, която миналата есен бе кандидат за общински съветник в листата на „Избор за Троян“. С нейното ръководство и усилия на 5 места в квартала са обособени специални кътове за отдих с пейки за отмора, табла със снимки от миналото на Ливадето и кошчета, за да се поддържа чистота.

Публикувана в Общество

На свое неприсъствено заседание от 09.11.2020 г. Временният оперативен щаб обсъди развитието на заболеваемостта от COVID-19 на територията на община Троян в последните дни. Споделена беше тревогата от натиска върху здравната система, поради зачестилите случаи на инфектирани болни и тревогата на населението в тази връзка. Коментирани бяха възникнали затруднения от последните два дни с места в лечебните заведения на територията на града. Кметът информира за проведените разговори с ръководителите на двете болници и на филиала на „Спешна помощ“. В края на деня бяха разкрити нови 10 легла във „Физиотерапевтично отделение“ на МБАЛ.

Публикувана в Здраве

Зелето кьосе е български сорт – най-подходящ за пълнене на каците, съветват вещи домакини. А за ползите му за организма, които се увеличават в процеса на ферментация, е известно отдавна – то съдържа голямо количество витамини /А, В6, В12 и С/, минерали, антиоксиданти, помага на храносмилането, нискокалорично е, служи за профилактика на простудните заболявания, активизира обмяната на веществата.

Публикувана в Общество
Понеделник, 09 Ноември 2020 09:03

Топлото време пак лъже овошките

Може би трябва вече да свикнем с до скоро необичайно „поведение“ на цветя и плодни дръвчета, които в късната есен се окичват с цвят. Тук-там се виждат белите цветчета на череши и сливи, виждат се кокичета наред с есенните минзухари. Пролетен цъфтеж през ноември няма защо да се обяснява – високите температури провокират, лъжат цветя и дървета.

Публикувана в Общество