Статии филтрирани по дата: Четвъртък, 07 Май 2020

През 2020 г. се навършват 115 години от рождението на Стою Костов Маринов, деен учасник в зараждането на индустриализацията в град Троян. Ще се представи как от някои малки работилнички на занаятчиите започва да се зараждат първите наченки за промишленост и създаването на едни от най-големите заводи и кооперации в България. Тази индустриализация, която започва със силни темпове още от 1904 г., но следващата и най-голяма вълна на развитие и епогей се постига след 1945 г. в своето развитие в града. Стою Костов е роден на 1 май 1905 г. в махала Попешка, Троян. Стою получава своето основно образовани в Народно първо начално училище в махала Попешка през учебната 1913/1914 г., след което завършва „Обущарски теоретически курс на Н. Цонковски” – София към Министерството на търговията и промишлеността.

Става първият профилиран обущар в Троян през XX век. получил образованието си в България, а не зад граница. Признат с майсторско свидетелство с № 10712 от 15.VII.1935 г., издадено от Търговско – индустриална камара в град Русе.

Публикувана в Минало

Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени галерии и ресторанти в града. Местният бизнес добавя цвят, иновации и индивидуалност към глобалната икономика, която иначе става все по-еднообразна. Множество български компании работят и произвеждат по стандарти и технологии, които търсим у най-добрите. От специални артикули – техника, мебели, произведения на изкуството, бои, лакове, покрития, услуги, до ежедневни хранителни стоки и консумативи за дома - разнообразието на местните фирми добавя специфика и оригиналност. Като клиенти можем да подкрепим бизнеса, който носи това разнообразие.

Публикувана в Общество

Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян обявява безплатни прегледи за превенция на хронични респираторни заболявания от 13.05.2020 г. до 22.05.2020 г.

Публикувана в Здраве

На Гергьовден празнува и троянското читалище НЧ "Наука - 1870 г.", което навърши юбилейните 150 години. Но предвид извънредното положение в страната, празникът не бе отпразнуван подобаващо - с много събития и изненади, както бе първоначалният замисъл.

Публикувана в Култура

На 4 май стартира предоставяне на безплатен топъл обяд за 170 души от общината по проект „Целево подпомагане с топъл обяд в община Троян“ по целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“, финансирана от националния бюджет чрез Агенция за социално подпомагане.

Публикувана в Общество

Търсят се дарители с кръвна група AB+. Пламен Войков е онкоболен, ежемесечно му преливат кръв.

27-годишният Пламен Войков от Троян страда от тежко онкологично заболяване от дете. Възрастта му не позволява операция и се налага всеки месец да пътува от Троян до София, за да му бъде преливана кръв.

Публикувана в Здраве