Статии филтрирани по дата: Петък, 11 Септември 2020

Община Троян предлага на гостите на града интерактивна карта, базирана на платформата на Google Maps. Община Троян отбеляза възможностите за паркиране на автомобили за гостите на града по време на Български фестивал на сливата. Всички локации са маркирани със знак P, в син цвят. Освен това, на картата ще откриете и заведенията за хранене в централна градска част.

Публикувана в Култура

Фестивал „Здравей здраве – Троян“ 2020 - доброволно, безплатно, споделено.

Място: гр. Троян, Информационно-културен център (ИКЦ) и екоселище „Азарея”. Време: 12 и 13.09.2020 г. Организатори: Екоселище „Азарея“ и Община Троян

Публикувана в Здраве

През 2020 г. се навършват 150 години от създаването на Народно читалище „Наука 1870“ – Троян. Това е изключително знаков юбилей за една подобна институция, целяща цялостното и пълноценно духовно и културно развитие на града. В епохата на Българското възраждане се надига мощен процес на пробуждане и създаване на училища и места за просвещение, така и в Троян навлизат идеите за създаване на собствено читалище, което да стане средище на културата, чиято потребност вече се усеща. Възрожденският деец Неофит Бозвели казва за този балкански град от 1835 г.: „Троян – велико село под планината без турци и около него има само няколко села, които се именуват колиби. На добро място разположено, с една красива църква и едно славянобългарско училище“. От този думи виждаме, че в нашия град са съградени вече два от основните стожери на обществото в първата половина на XIX век – училището, от което получаваме познание и църквата, от която получаваме вярата. Ала духовно богатство и култура получаваме от читалището и този последен стожер троянците също успяват постепенно да съградят, като началото му се поставя във втората половина на ХІХ век.

Публикувана в Минало