Статии филтрирани по дата: Неделя, 10 Октомври 2021

Неделя, 10 Октомври 2021 10:04

Традиционна купа "Троян"

Близо 350 състезатели взеха участие в традиционния старт за купа “Троян”, на 09.10  в района на махала Баба Стана. В двете елитни групи победител при мъжете стана, Николай Димитров от „Браун тим“ - Велико Търново, които спечели първото място пред съгражданина му Апостол Атанасов от „Трапезица“, а трети остана  Христо Кавалски от „Вежен“ Тетевен.

Публикувана в Спорт

На 8.10.2021 г. се навърши юбилейната годишнина. Тя беше чествана от Общинския комитет "Васил Левски" – Троян, в с. Калейца, където се е родил Лалю Маринов Пончев, авторът на поемата "Васил Левски – лирична животопис". Поетът Ламар издава книгата през 1960 г., но я няма нито в библиотеката на селото, нито в Троян, нито в Съюза на българските писатели. Единствен екземпляр беше намерен в Музея на занаятите. Разбирайки колко ценна е тази творба, ОК "В. Левски" реши да я преиздаде и посвети 2-то издание на 150-ата годишнина на частния революционен комитет в Троян. Това беше осъществено с даренията на много хора: Мариян Данчев и Николай Тодоров, членове на комитета, Пламен Петров, художник от Калейца, Кирил Балджиев и на Община Троян, читалището в Калейца, Инициативен комитет и др. Художник на корицата е Иван Хаджийски.

Публикувана в Култура

На 13-ти октомври от 17.30 часа в галерия „Серякова къща” се открива Традиционната есенна изложба на троянските художници. Тази година тя ще премине под знака на Тридесетата годишнина от създаването на Дружеството на троянските художници.

Публикувана в Култура