Статии филтрирани по дата: Четвъртък, 08 Юли 2021

Заместник-министърът на земеделието Георги Събев и експертът Даниела Кирчева се срещнаха в Троян със земеделски стопани, членове на Консултативния съвет по икономика и на Местната инициативна група, както и с други активни хора. Георги Събев, чийто ресор са еврофондовете, и Кирчева изясниха предимствата на знака „Планински продукт“ и как да се осъществи регистрация за него. Стана ясно, че в Троян е третата по ред среща по темата и че интересът е голям навсякъде. В България се работи от 2019 г., ЕС е приел съответните документи през 2012 и 2014 г.

Публикувана в Общество

Батериите са неразделна част от нашето всекидневие. Повечето от тях съдържат тежки метали и опасни химикали. Нерегламентираното им изхвърляне е вредно за околната среда и човека и може да доведе до непредсказуеми последици в бъдещето. Изхвърлянето им в общите контейнери за смесен битов отпадък е забранено и наказуемо!

На територията на община Троян започва да се  изгражда система за събиране на НУБА, чрез сключен договор с организация по оползотворяване „Екобатери“ АД.

Целта е повишаването на общественото съзнание по проблемите на управлението на негодни за употреба батерии и акумулатори и привличането на потребителите за участие в изгражданите от организацията схеми за събиране.

Създавайки оптимална логистична схема за събиране на НУБА, „Екобатери“ АД разполага поетапно контейнери за разделно събиране на старите батерии и акумулатори.

Потребителите трябва да знаят, че могат да върнат старите батерии в търговските обекти продаващи батерии и акумулатори.

Община Троян призовава гражданите да се възползват от предоставената възможност да се освободят от опасните отпадъци по правилния начин, като ги предадат на специализираните места за събирането им или като ги върнат в магазини, където има поставени контейнери.

Местата за събиране на НУБА са:

 1. Фоайето на Община Троян, площад “Възраждане” №1
 2. Фоайето на "Информационно-културен център" на ул. “Г. С. Раковски” № 55
 3. Отдел "Местни приходи" 1 етаж, ул. “Г. С. Раковски” № 55
 4. Отдел "Социална и здравна политика" 1 етаж, ул. “Любен Каравелов” № 42
 5. Кметството на с. Орешак
 6. Читалище „Наука - 1870“
 7. Читалище „Просвета - 1920“
 8. Читалище „Борци за свобода – 1946“
 9. „Културен клуб на пенсионера – гр. Троян“
 10. Професионална гимназия по механоелектротехника „Академик Ангел Балевски“
 11. НУПИ „Проф. В. Колев - Троян“
 12. СУ„Климент Охридски“
 13. СУ „Васил Левски - Троян“
 14. ОУ„Иван Хаджийски“
 15. „МБАЛ Д-Р СТОЕВ-ШВАРЦ“ ЕООД
 16. НУ„Христо Ботев“

Бъдете отговорни, запазете природата чиста!

Пресинформация на Община Троян

Публикувана в Общество

В изпълнение на част от дейностите по проект „Създаване на цялостен бранд на Биосферен парк „Централен Балкан“, финансиран чрез Програмата за участие на ЮНЕСКО, Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ обявява конкурс за изработка на графичен знак (лого) на Биосферен парк „Централен Балкан“.

Публикувана в Общество

Идеята на спиралата е слънчевият танц на Паневритмията,която внася новата вълна на жизнената енергия, идваща от слънцето през пролетта, да свърже хората в една светлинна спирала и да се завърти така, че да обхване цялата страна.

Публикувана в Здраве