Статии филтрирани по дата: Четвъртък, 19 Януари 2023

Препълненото пространство на галерията "Серякова къща" трудно събра хората, които обичат книгите. Свърза ги интересът и обичта им към троянския говор. Неговите особености са изследвани в "Речник на троянския говор", чиито автори са Стоян Ковачев и Тотю Тотевски. Проф. Ана Кочева представи второто издание на книгата.

Публикувана в Култура

 

Кметът на Община Троян Донка Михайлова внася в януарското заседание на Общинския съвет предложение за увеличение на еднократната помощ при раждане на дете с 50%. Ако Общинският съвет приеме предложението на кмета, от 1.01.2023 г. помощта ще нарасне от 300 на 450 лв.

Публикувана в Общество
Четвъртък, 19 Януари 2023 10:14

Бум на сватби в Троянско

Сватбеният туризъм става все по-характерен за Троян. Миналата година тук са сключени над 100 брака, като повечето сватбени ритуали са изнесени. Хит сред младоженците сега е "Райски залив" на язовир Сопот край Голяма Желязна, където почти всяка седмица има подобни пищни тържества. Венчават се и в Патрешко, и в Орешак, край Троянския манастир. Може би най-екзотичното място за такъв ритуал е била Арката на Беклемето, от която се виждат и Северна, и Южна България, и където обикновено си дават среща балканските ветрове. Сватбите са големи, над 100 човека са обикновено гостите. От 2009 г. в Община Троян цените за ритуалите не са променяни.

Публикувана в Общество