Криминалисти от Троян разкриха телефонна измама на стойност 48 000 лева

Отнетите от троянското семейство парична сума и златни накити Отнетите от троянското семейство парична сума и златни накити СНИМКИ: ОД на МВР - ЛОВЕЧ

Криминалисти от РУ Троян със съдействието на служители от ОД МВР - Русе за броени дни разкриха телефонна измама на крупна стойност, съобщават от ОД на МВР - Ловеч. Семейство от Троян - мъж на 68 и жена на 64 години са въведени в заблуда по познатата схема „оказване на съдействие на МВР“.

На 9 юли, в интервала от 15:00 до 19:00 часа, двамата чрез телефонни обаждания от непознати, представящи се за полицаи са измамени на обща стойност 48 000 лева, като са предоставили пари в различни валути и около 200 грама златни накити. На 11 юли след проведени оперативно-издирвателни мероприятия от служители на РУ Троян е задържан 22-годишен от Троян, криминално проявен и осъждан. В хода на последвалите процесуално-следствени действия от жилище обитавано от лицето са иззети вещи и предмети, имащи отношение към действията му в качество на "муле". На 12 юли със съдействието на криминалисти от ОД МВР - Русе е задържан криминално проявен и осъждан 32-годишен мъж от Русе. При последвалите процесуално-следствени действия в жилище обитавано от русенеца са открити и иззети 3 СИМ карти, 10 мобилни телефона, 44 импулсни карти и компютърна конфигурация. Мъжът доброволно е предал паричната сума и златните накити отнети от троянското семейство.

Двамата мъже са задържани за срок до 24 часа, в РУ Троян е образувано досъдебно производство и се установява съпричастността на двамата към извършени на 09 юли други 3 телефонни измами на територията на община Троян.

Работата по случая продължава под ръководството на Районна прокуратура Ловеч.

---

Източник: ОД на МВР - Ловеч

Споделяне