Вторник, 02 Юни 2020 15:09

Троянци се преклониха пред подвига на Христо Ботев и четата му

Пред паметника на Ботевия четник Димитър Икономов - Димитриката Пред паметника на Ботевия четник Димитър Икономов - Димитриката Снимките са ни предоставени от Димитър Калински

Въпреки, че тази година традиционните прояви в памет на героите бяха отложени заради спазването на изискванията за социална дистанция, десетки троянци се събраха пред паметника на Ботевия четник Димитър Икономов - Димитриката, за да почетат Деня на Ботев.

На честването присъстваха ръководството и служители на общината, общински съветници, представители на ВМРО-Троян, служители на читалището и музея на занаятите, както и десетки троянци. В знак на признателност, бяха поднесени венци и цветя от Община Троян и Общински съвет Троян, ВМРО-Троян, МНХЗПИ.

Точно в 12.00 часа прозвучаха сирените, които оповестиха отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев, неговите четници и всички герои, дали живота си за свободата и независимостта на Майка България.

Днес се навършват 144 години от героичните събития на 2 юни 1876 година, когато в подножието на връх Вола войводата Христо Ботев пада, покосен от куршум. 144 години след това, обаче, словото му остава безсмъртно, за да ни напомня що е дълг, саможертва и любов към Родината.