Вторник, 28 Юли 2020 09:07

Осветиха ремонтираните и реставрирани сгради на скита „Св. Никола“

Освещаване на скита „Св. Никола“ Освещаване на скита „Св. Никола“

На църковния празник Св. Пантелеймон, Ловчанският митрополит Гавриил в съслужие с игумена на манастира НВП Велички епископ Сионий, заедно с други свещеници официално осветиха ремонтираните и реставрирани сгради на скита „Св. Никола“ край Орешак. Част от церемонията по освещаване на скита бе тази по препогребване на костите на погребания в района на скита Велко войвода, които бяха извадени при ремонтните дейности и пазени в Ризницата на Троянския манастир. Тържествено костите бяха донесени до мястото в двора на скита от членовете на сдружение „Традиция” в национални носии и четнически униформи. Троянският дамски камерен хор също се включи в празничната програма.

Ремонтът е по проект „Основен ремонт, реконструкция, консервация и реставрация на Скит „Св. Никола” по програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., в европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Като подобекти за ремонт са включени: православният храм „Св. Никола”, Манастирската магерница, Манастирско монашеско крило и ограда, благоустроено е аязмо. Безвъзмездната помощ – европейски средства по проекта, които са усвоени, са 600 000 лв.

Скитът е основан през втората половина на ХVІІІ в. (1785 г.) от игумена на Троянския манастир - Паисий, а е възобновен през 1812 г. високо в балканските дебри заграждащи манастира. Местоположението на скита е свързано с неговото предназначение - служел е за подслон и защита на монасите от османските набези и грабежи. На това място са се уединявали пътуващите светогорски монаси и книжовници. През XVIII и XIX в. (1794-1869 г. ) в скита е имало килийно училище за момчета, които са се учели за монаси, учители и книжовници.

През втората половина на XVIII век църквата в скита е била разрушена, но после отново въздигната от тайно работещи нощем монаси. В двора на скита е и гробът на известния защитник на християните по време на османското робство Велко войвода, известен като хайдут Велко от Шумен, починал тук от раните си през 1848 г. Понастоящем е периодично действащ - без монаси. Скита представлява комплекс, състоящ се от черква, жилищни сгради и аязмо. Черквата е построена през 1812 г., а новите жилищни постройки - през периода 1950-1960 г. от архимандрит Йосиф Минков.

Слово на Велички епископ Сионий:

www.HemusNews.com