Четвъртък, 01 Октомври 2020 09:02

Хари Недев с мъдри послания за човечност в една отдавна чакана премиера

Харалан Недев Харалан Недев

Случвало ли ви се е да сте на културно събитие и то да е така вълнуващо, че в края му хората да не си тръгват? Да чакат още, да имат потребност от споделяне на преживяното? Така се получи в последния ден на септември, избран неслучайно – в навечерието на Деня на поезията, за представяне на нова книга от Харалан Недев. Поетът мъдрец, който прави със своето присъствие чест на Троян, отново подари на всички присъстващи, изпълнили зала Форум на Народно читалище Наука 1870, запомнящо се преживяване, свързано с книгите Озарения и Поетични акорди, която е определил като поезия за поезията. Озарения е четвърта по ред от стихосбирките със същото заглавие. В нея се редуват стихотворения и есеистични рамисли на твореца, послания за повече човечност, живот по Божиите закони, уважение към природата, любов към всичко живо, за вечността на живота. Литераторът Христо Попов след вълнуващото слово на Хари каза, че според него той е като камертон, който улавя висшите трептения на душата.

Както е известно, Хари Недев ежегодно прави на троянци подарък – поетична премиера за рождения си ден, който е на Благовещение. Ковид пандемията осуети този поетичен празник, но сега той се състоя – с обещание за нов след около 6 месеца, за идното Благовещение, когато поетът ще отбележи своята 90-годишнина.

Текстовете бяха представени от поетесите Маргарита Мондешка и Стефка Тилева. На пианото Иванушка Хаджийска свири творби на Хендел, Григ,Шуберт, Рубинщайн. Сред публиката бяха приятели и почитатели, жители на махала Райковска, където живеят Хари Недев и Стефка Тилева.

www.HemusNews.com