Четвъртък, 08 Октомври 2020 21:33

В Троян бе премиерата на български филм явление

Носител на куп награди от международни фестивали, филмът „Сестра“ на режисьорката Светла Цоцоркова се срещна с истинска публика за първи път в Троян. Това стана във вторник в читалищния салон, който след ремонта има чудесно озвучаване и екран. Троянци имаха възможност за 2 безплатни прожекции и срещи с авторите на филма. Причината за събитието - ковид пандемията осуетила премиерата, от една страна, а от друга – в лентата може да се видят немалко съграждани, макар и за секунди. Обяснението за това – филмът е сниман в нашия край, в Ломец и околностите му, по троянския център, в индустриалната част на града край Осъм, в работилницата на керамика Емил Пейковски. Тук има и лична връзка – режисьорката е с къща в Ломец.

Героите на филма – две момичета и майка им, се препитават покрай глината, която сами добиват, майсторят причудливи фигурки от нея и ги продават. За техен дом екипът е избрал самотната къща на разклона за Ломец, където е автобусната спирка. В ролите троянци видяха Моника Найденова, която е откритие на Светла Цоцоркова от първия и филм „Жажда“. След първата прожекция режисьорката сподели пред екипа ни, че е избрала между 3000 кандидати Моника. Силна игра имат и останалите актьори - Светлана Янчева, Асен Блатечки, който заради ролята си трябвало да напълнее доста, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов, Александър Бенев. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма. Снимачният етап е бил 3 седмици, през есента на 2018 г., но работата след това е продължила над 8 месеца. Филмът е забележителен както с човешката история, която показва, така и с интересните кинематографични решения. Не е случайно, че след показването му на фестивала в Сан Себастиян, където е получил една от престижните си награди, е бил закупен за разпространение във Франция и Китай, както може да се прочете в мрежата.

Част от публиката, която изгледа с внимание и вълнение лентата, бе шокирана от на места доста грубия език на героите, но това има точно присъствие като израз на отношението към живота.

Поради големия интерес ще има прожекция и на 17 октомври.

www.HemusNews.com