Понеделник, 12 Октомври 2020 14:22

Есенна изложба на Дружеството на троянските художници в галерия „Серякова къща”

Есенната изложба на Дружеството на троянските художници в галерия "Серякова къща" ще се открие на 13-ти октомври 2020 г. от 17.30 часа. Както обикновенo, това се случва в навечерието на празника на града Петковден.

В нея членовете на Дружеството на троянските художници ще представят своите най-нови творби в различните жанрове: живопис, керамика, иконопис и други.

Събитието ще е съпътствано от концерт с класическа музика. Този път гости ще бъдат известните музиканти Евгения Бауер (виола) и Явор Генов (лютня).

Евгения Бауер завършва класа по цигулка на музикалния колеж в гр. Кемерово, Русия и виола в консерваторията в Новосибирск, в класа на проф. Мазченко. След участие в концерт с Ема Къркби, Евгения развива своя интерес към историческите изпълнителски практики.

Паралелно свири на барокова и модерна виола. Застъпва широк диапазон от оркестров, оперен, камерен и солов репертоар от Барока до съвремеността. Тя е дългогодишен концертмайстор в оркестър musicAeterna.

Евгения свири под палката на диригенти като Масаки Сузуки, Висент Алберола Ферандо, Теодор Курентцис, Томас Зандерлинг и др. Сред форумите и сцените, на които участва са: Театро Реал, Мадрид; Руртриенале, Бохум; Фестивал Клара Брюсел; Златна маска и Територия, Москва; Дягилевски фестивал, Перм. Работила е с имена като Ема Къркби, Дебора Йорк, Симоне Кермес, Нуриа Риал, Ана Прохаска, Малена Ернман, Вадим Репин, Александър Мелников и др.

Евгения свири в записните продукции на  Sony Classical – Моцарт - „Сватбата на Фигаро“, „Така правят всички“, „Дон Жуан“; Стравински - „Пролетно тайнство“; Рамо – оркестрова музика и Алфа – Моцарт – Реквием; Шостакович – Симфония 14 и Пърсел - „Дидона и Еней“.

Явор Генов е сред добре познатите лютнистите от своето поколение. Неговите три соло диска - “Orpheus Anglorum” (2018), “Zamboni – lute music” (2014) and “Kapsberger – Libro primo di lauto” получават висока оценка от международната критика.

Свири с музиканти като Ема Къркби, Нуриа Риал, Андрю Лоуранс-Кинг, Ларс Улрик Мортенсен. Участва в съставите на ансамбли и оркестри като  EUBO, Cordevento, MusicAeterna, Valetta International Baroque Ensemble и др., с които концертира на някои от най-значимите подиуми в Европа.

Явор учи лютневи инструменти и басо-континуо при Якоб Линдберг.

Работи още и като музиколог в областите на Ренесансови лютнев репертоар и Латинската монодия, на които посвещава книга и редица публикации.

Двамата музиканти са семейство. Ще чуем в програмата им музика за виола и лютня от Й.С.Бах, Георг Филип Телеман, Робер де Визе и Марен Мар.

Изложбата ще можете за посетите до 13 октомври 2020 г.

 

Прессъобщение на галерия "Серякова къща"

Публикация на www.HemusNews.com