Сряда, 03 Март 2021 18:58

Честита свобода! 143 години от Освобождението на България!

Честване на празника на площад "Възраждане" Честване на празника на площад "Възраждане"

Панихидата в троянската църква, с която винаги започва националният празник в Троян, в памет на загиналите за свободата на България, беше посетена от ръководството на община Троян и няколко граждани. Отец Марин разказа за вдъхновяващия пример на патриарх Евтимий, който дава сили на българите, уповавайки се на  православната вяра, да се борят за свободата си.

Слово на отец Марин


Светската част на празника събра в слънчевия ден много хора на площад "Възраждане". Беше спазен утвърденият през годините сценарий с участието на духовия оркестър, представяне на официалните лица, издигане на националния трибагреник и слово на кмета Донка Михайлова. Тя припомни паметните събития на опожаряването на Троян и усилията на нашите прадеди да съградят отново не само своите домове, но и църквата, и училището. Възкреси спомена за преминаването на отряда на ген. Карцов през Троянския проход с помощта  на местните хора, сред които се откроява подвигът на Христо Исикийски. В ден като този паметта за съзаклятниците в хана на Васил Спасов, за единствения монашески революционен комитет в Троянския манастир е важна. Словото на г-жа Михайлова ни върна в настоящето, когато грижата за здравето на хората и запазване на работните места е на първо място. Речта завърши с надежда за будния и предприемчив дух на троянци, които ще се справят  с новите предизвикателства на времето. Бяха поднесени венци пред паметника на ген. Павел Карцов, на Захари Стоянов, на Димитър Икономов и почетена паметта на всички загинали за свободата с едноминутно мълчание. Бяха прочетени поздравителни адреси.

Както на всеки национален празник, Музеят на занаятите отвори врати за новата изложба "Отпечатъци от стари времена". Тя е представена виртуално на Фейсбук страницата на музея. Посетителите имаха възможност да си направят отпечатък с лика на цар Траян чрез пресата, изработена от бивш възпитаник на СХУПИ. От тази атракция се възползваха не само деца, но и граждани, и официалните лица с помощта на уредника Десислава Вутова. Директорът на музея Елеонора Авджиева съпроводи кмета Донка Михайлова и други представители на общинското ръководство, за да представи експонатите.

Троянци се радваха на деня на свободата. Тяхното настроение създаваше и празничната украса, посветена на 3.03., и на обичаната Баба Марта.

По-долу може да разгледате още снимки от събитията, както и да изгледате видео на изложбата в музея на занаятите "Отпечатъци от стари времена".

www.HemusNews.com

Медия

Изложба "Отпечатъци от стари времена" Музей на занаятите - Троян