Понеделник, 22 Март 2021 21:05

Димитър и Христо – един дует с модерен поглед към родния фолклор

Димитър Атанасов и Христо Младенов с водещата Боряна Граматикова Димитър Атанасов и Христо Младенов с водещата Боряна Граматикова Снимка: БНТ

Известните певци Димитър Атанасов и Христо Младенов, участвали успешно във формата "Гласът на България" като дует, бяха гости в последното излъчване на предаването "Отблизо" по БНТ 1.

Водещата Боряна Граматикова представи талантливите момчета, събрали над 1 милион гледания на песента "Девойко мари хубава" в YouTube. Не за пръв път е излъчвана в различни телевизии, изпяха я и тук. Отговорният редактор на предаването я е слушал няколко пъти през седмицата и се е просълзил. Чаровната водеща попита младежите изненадани ли са, чийто отговор беше нееднозначен. Според нея ориентирането им не само с тази песен към фолклора е, за да задоволят вкусовете и на бабите, и на тийнеджърите. От отговора на следващия въпрос зрителите научиха, че развитието на певците е резултат на традициите в техните семейства, чиито членове са хора на изкуството.

Дядото на нашето момче – Христо, чието име носи, е роден артист, играл в самодейния театър на с. Калейца. Според очевидец е бил достоен за сцената на Народния и други столични театри. Свирел е на флигорна и е биел тъпана в селската духова музика. Децата му Маргарита и Веско също имат артистични заложби. Веско Младенов е музикант и свири много години заедно с Валентин Манджуков. Пее и сестрата на Христо – Памела.

Музикантите разказаха за записа на "Лале ли си, зюмбюл ли си" в пещерата "Съева дупка" при температура 7 градуса. Осъществен е с 8 микрофона. Чуват се капките, които падат, и в продължение на много години образуват формите в пещерата. Желанието на изпълнителите е да записват песните си на мистични и красиви места в България. Споделиха, че правят кавъри на известни песни, но не биха посегнали на "Повей, ветре" на Паша Христова или на най-автентични фолкорни песни като любимата на Христо тракийска песен "Ради на мама думаше". Последната песен, която изпяха, Димитър Атанасов сподели, че е написал за 1 ден по време на пандемията.

Всички подробности за гостуването на певците може да гледате на линка по-долу.

https://bnt.bg/news/duetat-dimitar-hristo-i-moderno-zvuchene-na-balgarskiya-folklor-v292977-292863news.html

---

www.HemusNews.com