Петък, 23 Април 2021 18:33

23.04. - Световен ден на книгата и авторското право

Книгата е прозорец към света – народна мъдрост

Библиотека "Наука" - Троян отбеляза международния ден на книгата. Тази дата е обявена за почит към книгите на 28-та сесия на ЮНЕСКО – 15.11.1995 г., защото е символична за световната литература. На 23.04. през 1616 г. са починали едни от най-великите световни писатели – Сервантес, Шекспир и Лопе де Вега, родил се е френският писател Морис Дрюон и за много други тя е начало или край на живота.

Целта на Световния ден на книгата е да насърчи четенето с инициативи като "Голямото четене", "Походът на книгите", изграждане на къщички за книги, каквато има и в нашия град в памет на виртуозния поет Ивайло Иванов. В нея можете да оставите книги или да си вземете, а след това да ги върнете. Тя е на площада, където беше пътуващата книжарница на Ивайло.

Титлата "Световна столица на книгата" се присъжда от ЮНЕСКО през 2001 г. на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си за каузата на книгата. Ако някой не може да си купува книги, достъпът до тях е възможен чрез заемане от библиотечните фондове на читалищната и училищните библиотеки. Известно е с каква жажда за четене са се самообразовали Захари Стоянов, Иван Вазов, Максим Горки въпреки обстоятелствата. Нашият народ е казал с малко думи в поговорки, гатанки най-характерното за книгите: "Kнигата има очи", "Бяло поле, черно семе – ний от него ум береме".

Желаем ви вълшебно пътуване с книга в ръце!