Вторник, 27 Април 2021 20:00

Интересни инициативи предлага музеят в Черни Осъм

Природонаучен музей - с. Черни Осъм Природонаучен музей - с. Черни Осъм Снимка: TripsJournal

Природонаучният музей в Черни Осъм е подготвил за началото на май Дни на Земята. Откриването ще е от 13.30 на 1 май, когато посетителите ще видят и изложба, посветена на 50-годишнината на културната институция. Същинският юбилей бе миналата година, но ковид епидемията осуети отбелязването.

Изложбата от архивни снимки и документи проследява развитието на културната институция, която е сред най-посещаваните в общината – над 25000 продадени билети годишно.
Музеят предлага звездно пътешествие - астрономически дни и нощи на 30 април, 1 и 2 май, идея на местни любители. Предвидено е наблюдение на звездното небе между 20 и 22 часа и да се надяваме, че времето ще бъде благоприятно за това преживяване. Ще бъдат наблюдавани Луната, съзвездия с имена на животни, слънцето през деня от 11,30.

От 3 до 5 май в двора на Музея от 10.00 до 16.00 ч. ще има работилници с природни материали и кратки образователни беседи, „Природно бинго“ и опознавателни походи за любопитни изследователи. На 10 май посетителите могат да участват и в „Дни на мигриращите птици“, както и в конкурс за рисунка „Пролетта и птиците“.

От страницата на Музея във фейсбук научихме, че наскоро заедно със служители от НП “Централен Балкан“ са изработили 32 къщички за сънливци, 30 от които са поставени в природата, на места, подходящи и за наблюдение, за да се изучава животът на тези интересни гризачи, а 2 – в района на самия музей.

Галерия със снимки