Понеделник, 17 Май 2021 18:18

„Семейство Кирови” – изложба в памет на художничката Светлана Кирова

Изложба живопис и пластика, в памет на художничката Светлана Кирова Изложба живопис и пластика, в памет на художничката Светлана Кирова

На 21-ви май 2021 г. от 18.00 часа в галерия "Серякова къща" се открива „Семейство Кирови” – изложба живопис и пластика, в памет на художничката Светлана Кирова.

Светлана Кирова е родена на 13 септември 1958 г. Родът ѝ по бащина линия води началото си от големият Минев род на Тревненска иконописна школа. Нейният дядо получава поръчка да изпише църквата Света Троица във Велико Търново и така се заселва там. Тя завършва Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", Специалност Живопис. Член е на СБХ. Нейни картини се намират в редица галерии в страната и чужбина. Преподава живопис в НГПИ „Проф. Венко Колев“ гр. Троян от 1983 г. до 2020 г., когато почива внезапно.

Светлана е съпругата на художника Владимир Киров, с когото имат две деца Мартин и Любомира, също поели по пътя на творчеството.

Владо Киров е роден на 5 Ноември 1955 в град Ловеч. Завършва Xудожествена гимназия, Казанлък - 1969-1974 и Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий ", Специалност Живопис. Специализира живопис в Санкт Петербург. Има множество престижни награди: Купата на град Mougins - от международния конкурс за визуални изкуства град Ница, Франция, 1992 г.; Почетна грамота от петата международна изложба на миниатюрни изкуства, Торонто, Канада 1990; Първа награда за графика на национална изложба в София,1988; Почетна грамота - шестата международна изложба на миниатюрни изкуство, Торонто, Канада 1991; Една от десетте първи награди от Международния конкурс за оригинална живопис - Daler-Rowney, Англия, 2002; Голямата награда на Международното Биенале за миниатюрни изкуства - Русе 2011; Наградата „Ловешки Меч” 2012 в раздел „Изобразителни изкуства” на община гр. Ловеч; Грамота за принос в развитието на българската култура. София 2007, Министерство на културата; Наградата на Мегахим от Международното Биенале за миниатюрни изкуства - Русе 2017. Владимир Киров е преподавател  в НГПИ „ Проф. Венко Колев“.

Мартин Киров е роден на 17 август 1980 г. Завършва НГПИ „Проф. Венко Колев“ гр.Троян, а после и Националната Художествена Академия, специалност керамика. Участва в редица международни и национални изложби и симпозиуми. Красотата и естетиката на пластичните му търсения в областта на керамиката са забелязани и той е избран да направи наградата за Международния Фестивал на Етнографския филм град София 2015 година. Мартин Киров също е преподавател по точарство в НГПИ „ Проф. Венко Колев“, Троян.

Любомира Кирова е родена през 2005 г. В момента е ученичка в НУПИ Проф. Венко Колев.

Изложбата ще събере на едно място творби на четиримата художници от семейство Кирови и е в памет на Светлана, която почина на 6-ти февруари 2020 г.

Пресинформация на Галерия "Серякова къща"