Четвъртък, 20 Май 2021 18:23

Премиера на документалния филм "Мост между поколенията"

Първата прожекция на филма се осъществи в салона на троянското читалище. Преди нея на сцената излезе режисьорът Найден Индерлийски, за да изрази благодарността си към читалище "Наука - 1870 г." за подкрепата. Започна с благодарност и към Националния фонд "Култура" и към участниците Йова Индерлийска, Тодор Дочев и Тинка Трифонова Раева. Най-голямата благодарност беше за баба му Йова, която е вдъхновител за филма. Тя е впечатлила авторите, чийто сценарист е внучката ѝ Йова Петкова, с начина, по който е живяла, с примера, който е дала на всички: дъщери, приятели, комшии. Найден благодари на зрителите, че са дошли да видят един некомерсиален филм.

В предварителния анонс за филма се казва, че е "филм за умиращото село и хората от изчезващ вид. Историите звучат невероятно на съвременния слушател". Aвторите се опасяват, че "рано или късно ще потънат в забрава". Toва би било пагубно за екипа не само защото са част от родовата им памет, а защото са и част от културното богатство на България. "Филмът е опит да се съхрани българското минало, за да може да се съгради достойно българско бъдеще".

В началото оживява образът на 85-годишната Йова от с. Горно Трапе. Живо и увлекателно разказва за тежкия живот на семейството си, в което често храната е оскъдна, няма пари да продължи образованието си, но хората се обичат, разбират и си помагат. Героинята беше в залата.

Вторият герой е Тодор Дочев от с. Черни Осъм. Авторите са търсили, хора с интересни съдби. Kъм този 87-годишен старец ги насочва режисьорът от с. Орешак Васил Василев. Дядо Тодор води първобитен живот в махала, където е сам с животните си.

Третата героиня на филма Тинка Трифонова Раева от Шипково е приятелка на Йова. Сираче, отгледано от баба си, но въпреки житейските превратности излъчва светлина.

Героините разказват за несгодите, но и за радостни моменти от живота си. Редят се картини на разрушени запустели къщи и майсторски уловени природни картини от различни сезони. Заслугата е на Найден Стоянов, който е оператор и монтажист на филма. Музиката е авторска. След прожекцията и аплодисментите актрисата от орешашкия театър Кремена Добрева поздрави колегата си Найден, който е познат и със запомнящи се роли в този състав. Първата му братовчедка Йова Петкова е завършила в Кардиф, Англия, и работеше с деца в театралната школа "Нюанси". Играеше в местни представления като ученичка, а сега е помощник-режисьор в Старозагорската опера и обучава деца. В този род има още таланти: Маруся Индерлийска, майка на малката Йова, и братовчедката ѝ Катя Индерлийска са актриси в театралната школа "Нюанси". Братът на възрастната Йова Иван Шошков е баща на троянския скулптор Веселин Шошков, които си отидоха рано.

Авторите са работили по филма около половин година. Този петък ще се прожектира в Плевен, после в София, Габрово и още на 10 – 12 места. Ще бъде излъчен след месец по телевизия "Туризъм" по няколко епизода в продължение на две години.

Йова и Найден Индерлийски обмислят втора част, в която ще видим млади хора, завърнали се от чужбина.

Медия

"Мост между поколенията" - Трейлър (2021)