Четвъртък, 20 Май 2021 18:36

Tроянки участваха в проекта "България пее" на маестро Йордан Камджалов

На 17.05., празника на Габрово, финалът в програмата беше концертът на световноизвестния диригент Й. Камджалов и неговата формация "Музикална лаборатория за всички", в която пеят красиви гласове от всички краища на България, от Македония и Чехия. Те изпълниха няколко църковни песнопения като "Достойно ест", песен, посветена на Богородица и завършиха с "Многая лета", изпята заедно с всички на площад "Възраждане". Чуха се и интересни интерпретации на народни песни, изпълнени оригинално и артистично.

Целта на обаятелния диригент бе не само да покаже възможностите на своя прочут хор, а да мотивира цялата публика да пее заедно с него. Редяха се любими на всеки българин песни: "Грей, месечинке", "Питат ли ме дей зората", "Високи сини планини", "Хубава си, моя горо", "Горда Стара планина". Maгнетичният музикант предлагаше интересни варианти на изпълнение, поощряваше хората, говореше пламенни думи за Родината. Вероятно и предметите биха запели. Това беше поредната реализация на неговия проект "България пее". Хористите бяха сред хората, диригентът също скъсяваше дистанцията.

Вълнуващ момент беше да се качи на сцената невероятният учител от Казанлък Теодоси Теодосиев, чиито ученици са спечелили много международни награди. Той припомни, че на младия музикант е кръстена звезда.

Във възрожденския красив град се случи нещо много вдъхновяващо, благодарение на харизмата и пламенното слово на един от българските гении.

Колективно изпълнение на песнопението:

Снимки: Фондация "Йордан Камджалов"