Сряда, 02 Юни 2021 21:08

Tроянци и орешачани отдадоха почит на падналите герои за свободата на България

Всяка година на 2.06. граждани на Троян свеждат глави в знак на признателност пред подвига на загиналите за нашата свобода. Организатор на тържеството е Община Троян, затова водеща беше Елица Наумова от пресцентъра на общината. Събитието се провежда пред паметника на Димитър Икономов – Димитриката – най-известния Ботев четник от нашия край. Скулптурата е издялана от талантливия скулптор Иван Варчев, роден в с. Калейца. Водещата припомни биографията на Икономов, в която един от интересните факти е, че по негова идея е превзет корабът "Радецки". Известно е, че от Троян и околностите е имало още 7 четници. На неизвестен Ботев четник е издигнат скромен паметник над ОУ "Хр. Ботев" в Троян.

В Орешак е отдадена почит на друг участник в Ботевата чета – Христо Йосков Ганковски най-напред на площада, където са поднесени цветя пред паметника на загиналите, а след това и на мястото, където преди две години неговият потомък Мариян Данчев постави естествен камък с табела от мрамор в махала Кичура. Там е била къщата на Ганковски. Поднесени са цветя и е рецитирано Ботевото стихотворение "Патриот". Mястото е поддържано и се използва за отдих на местните хора.

В Троян венци поднесоха от името на областния управител Светослав Славчев, от Община Троян и Общински съвет - Троян, от МНХЗПИ, от НЧ "Наука – 1870 г.", oт училища и политически партии.

Провеждането на цялото събитие може да се чуе на аудио запис след текста.