Събота, 07 Август 2021 09:47

Юбилейна изложба на керамика Енчо Ганковски

Керамикът Енчо Ганковски и г-жа Иванка Джабраилова Керамикът Енчо Ганковски и г-жа Иванка Джабраилова

На 26.05. тази година художникът е навършил 75 години. На този юбилей е посветил изложбата си "Керамика", която беше открита на 4.08. в Националното изложение на художествените занаяти – Орешак от управителя на изложението Иванка Джабраилова. Започна с припомняне на многото изложби на автора в Троян и много градове на България, предшествали настоящата самостоятелна изложба. Тя слага старта на поредица планувани изложби, които ще са посветени на 50 г. от първата изложба в Изложението. Обърна внимание, че тази изложба не търси ретроспективно представяне, а има нови творби. Г-жа Джабраилова припомни творческата биография на автора: през 1972 г. завършил Националната художествена галерия, започнал работа в Троянския музей, а след това е преподавател в СХУПИ. Има над 20 самостоятелни изложби, участия в общи национални и международни изложби, пленери и др. в галерии в Плевен, Ямбол, Пловдив...Член е на СБХ. За приноса си в развитието на изкуството е награждаван със златен герб на Троян, грамоти от Министерството на културата и др. отличия.

Джабраилова даде думата на най-голямата почитателка на твореца – дъщеря му Василена Ганковска, която живее и работи във Виена и София. Василена разшири биографичните бележки с лични спомени. Баща ѝ след ателието си в Марковските къщи продължава да твори на вилата в Драшкова поляна и включва органични форми наред с религиозните библейски сюжети. Някои от учениците му са преподаватели в НУПИ и в Националната художествена галерия. Много от тях и от колегите на Ганковски бяха на откриването, между които Цветан Донковски – председател на Дружеството на троянските художници. Той представи изложбата. Отбеляза, че авторът не се нуждае от представяне, защото е разпознаваем. Отбеляза, че тръгва по различен път от утилитарната троянска керамика, като се отдава на моделирането на глината с чувство за пластика по негов си Енчо-Ганковски начин. Отличава се със сдържаност. Акцентира върху дългата му преподавателска работа. Ученикът Донковски е надзъртал в ателието на учителя си и извън часовете, защото винаги е имало нещо интересно. Пожела му дълголетие и творческа амбиция.

Поздрав от името на Община Троян и от свое име изказа зам.-кметът Бистра Чолакова. Благодари на керамика за устойчивостта и му пожела творчески успехи и здраве. Поднесе поздравителен адрес от кмета Донка Михайлова, която е почитател на твореца.


Откриване от Иванка Джабраилова - управител на Националното изложение в Орешак


Василена Ганковска представя баща си


Цветан Донковски представя изложбата


Приветствие от зам. - кмета Бистра Чолакова

Споделяне