И такива чудеса се случват

Директорът на МНХЗПИ в Троян Елеонора Авджиева подкрепя Стела в начинанията ѝ Директорът на МНХЗПИ в Троян Елеонора Авджиева подкрепя Стела в начинанията ѝ

„Днес моята приятелка сбъдна една своя мечта. Откри музей в плевнята на дома си“, написа Ася Фунева на Голяма Богородица в профила си във фейсбук. Приятелката е учителката Стела Маринова, която живее в Орешак.

Музеят съхранява свидетелства за миналото на голямото село, събирани от плевенчанката Стела вече над 6 години. Първоначално събираното били снимки – те доскоро можеха да се видят в местното читалище, което ги отказа. Затова сега имат нов дом – в плевнята на къща, която Стела Маринова купила миналата година. Пространството на плевнята се оказва в последно време много актуално, казва Стела. Едно от предимствата му – че е проветриво. Там може да се видят не само снимките, запечатали стотици образи и събития, но и предмети от миналото, сред които – истински находки, съкровища като първия театрален афиш в Орешак или документи от 1880 г.

В деня на откриването – празникът Успение Богородично, съседка подарила на Стела чайниче хисарче – такова, каквото имало по 100-годишните снимки и което мислела за изчезнало. И така – по някакво чудо – много предмети и документи намират Стела Маринова, която им дава нов живот. Те ще бъдат интересни не само за хората от Орешак, но и за всички, които имат сантимент към един бит, който все по-малко познаваме. Снимките от миналото на Орешак – около 4 000, един колосален труд по събирателство и обработка сам по себе си, може да се видят на адрес https://asamus.blogspot.com/ - Имало едно време в Орешак. Подредени са по категории, а мотото им е „И нека роденият по-късно си спомни…“.

Така на Голяма Богородица се появи в Орешак едно чудо – чудото на музея в плевня.

Споделяне

Свързани статии (по етикет)

Галерия със снимки