Неделя, 12 Септември 2021 07:20

Празник, който няма да се забрави (30 цветни години в галерия "Серякова къща")

30 цветни години в галерия "Серякова къща" 30 цветни години в галерия "Серякова къща"

Всяко събитие в тази галерия е празник, който трудно се забравя, беше споделено в предишния материал на сайта Хемуснюз за предстоящия юбилей на храма на изкуството. Още повече това може да се каже за 30-годишния рожден ден на троянската галерия.

Началото възвестиха музикантите от Диксиленд джаз бенд: Венцислав Благоев с тромпет от първия прозорец и Павлин Павлов с цугтронбон от балкона на галерията като трубадури сигнализираха, че предстои нещо важно. От украсената с цветя сцена подеха мелодията Невилян Гемижев на кларинет и  проф. Владимир Радулов – пиано. Гледката беше необикновена и силно въздействаща. Празникът откри галеристката Мариела Шошкова, която представи най-добрите български джаз музиканти – Венци Благоев като тромпетист номер 1 на България, Владко Радулов – един от най-големите български капацитети в областта на джаза, нашият съгражданин Павлин Павлов, който ги доведе през 2012 г. в галерията и Н. Гемижев, известен преподавател и музикант. Водещата съобщи специалните гости: Донка Михайлова – кмет на община Троян, Дилян Енкин, бивш кмет, Розалина Русенова – зам.-кмет по културата и образованието. За празника беше дошъл и Кирил Минев – председател на националната федерация за култура към КТ "Подкрепа", oчакваше се и областният координатор на тази институция Павлина Стоянова. Шошкова представи Цветан Донковски – председател на Съюза на троянските художници, Надежда Христова – председател на троянските майстори, Милен Димитров – собственик на Арт клуба и Лилия Цанкова – директор на фирма "Строител Tроян" ЕООД, която винаги успява да направи галерията красива. Сред гостите бяха първата галеристка Снежина Стойкова, музикантът Ангел Ангелски, поетесата Мария Донева, художници, интелектуалци, общински съветници, граждани.

Директорът на МНХЗПИ обстойно проследи историята на Серяковата къща, Нели Генкова представи луксозното обзорно издание "30 цветни години" за галерията. Виртуозните изпълнения на музикантите се редуваха с поздрави от поетесата Мария Донева, която изпълни свои стихотворения, едното от които в съпровод на тромпет от Венци Благоев. Павлина Стоянова изтъкна, че първата, а не 50-та причина за посещението на Троян е галерията. Кметът Д. Михайлова сподели, че ако Троян е сърцето на Балкана, "Серяковата къща" e сърцето на Троян. В нея съизмерваме себе си с най-добрите художници, музиканти, поети... Поздрави всички хора, които са я направили – за чудесното осветление, качването на картините... Поднесе плакет "Серякова къща" и Поздравителен адрес на Мариела Шошкова, която е душата на галерията. За празника галеристката получи много цветя, лични подаръци, а тя благодари на всички свои колеги от Музея, на обичаната си директорка Елеонора Авджиева, на колегата си Стоян Врацов, на озвучителя и изпълнителя Веселин Ангелов... Очарование със своята непринуденост и талант придадоха на вечерта  песните на нашата млада певица Елица Наумова, а още цвят на празника внесоха и мощните гласове на В. Благоев и Вл. Радулов.

По време на тържеството присъстващите можеха да разледат творбите на най-известните починали троянски художници Иван Шошков, Иван Пейковски, Бочо Донев, Пенчо Балкански и Григор Първев, подбрани от М. Шошкова и Мария Минковска от фонд "Изобразително изкуство" на МНХЗПИ, и реставрирани.

Прибавка към доброто настроение бяха напитките и лакомствата от ресторант "На дворът".

Получи се наистина един незабравим празник, каквито винаги правят със стил и премереност хората от Музея на занаятите, подкрепени от община Троян!

Споделяне