Петък, 01 Октомври 2021 08:46

Творческа среща на поетесата Добрина Симова с Литературен клуб „Орфей“

Лина Борджиева и Добрина Симова Лина Борджиева и Добрина Симова

В навечерието на 1.10. – ден на поезията и музиката, гостуващата авторка бе представена от други творци – учителката по български език, литература и философия Лина Борджиева и нейни ученици в НУПИ „Проф. Венко Колев“.

Дошлите почитатели на изящното слово се запознаха с новата книга на поетесата „Магнитна връзка“.

Ученикът Георги Петров прочете кратка биография на гостенката, работила като учител по БЕЛ и журналист. Публикувала е стихотворения в централния периодичен печат, в алманаси и антологии. Нейни стихове са преведени на руски език и са четени по БНР. Носител е на грамоти за принос в образователното дело и за литературни произведения. Член е на Съюза на независимите български писатели и на Лигата на българските писатели в САЩ. Автор е на 9 книги.

Давид Костадинов от клуб „Орфей“, вече студент по мода във Варна, прочете статията „Магнитът на поезията“, с която редакторът на новата книга Марин Колев  я представя. В „Магнитна връзка“ основният магнит е авторката с другите лирически герои, най-важният от които е любимият. Героинята познава много женски превъплъщения. Колкото по-добре разкрие душата си, толкова по-щедро помага на читателя, а той е част от магнита. Д. Симова му помага да бъде все повече истински, което е нейната голяма заслуга.

Ученичката Сияна Цековска прочете поетичните откровения на Симова, в които разказва за работата си върху книгата и за съдържанието на отделните цикли.

За своя поетичен рецитал Д. Симова беше избрала стихотворения, които са се харесвали на всички срещи в читалищата, на които е гостувала. Харесаха и на троянската публика.

Авторката чете свои стихове и от първата книга на българската апева. Обясни, че това е нов поетичен експеримент, отличаващ се с кратката си форма, тъй като съвременният читател вече не чете дълги текстове. След пенсионирането си поетесата се е отдала изцяло на творчество.

Гостуването на автора беше възможност за вдъхновение на учениците от  НУПИ в 1-вия учебен ден. Те прочетоха свои стихове, които разкриха таланта им. Д. Симова ги призова да изпращат творбите си в сп. „Пламък“, от което беше донесла 1-вия  брой.Тя подари алманаси и свои книги на младите творци и на троянската библиотека, а Л.Борджиева на гостенката – алманасите с произведения на своите ученици.

Граждани си купиха книги на поетесата и получиха автографи. Тя беше удовлетворена от гостоприемството на домакините.

Споделяне