Вторник, 05 Октомври 2021 17:09

Литературен клуб „Орфей” гостува в Ловеч по случай деня на поезията и музиката

Литературен клуб „Орфей” гостува в Ловеч Литературен клуб „Орфей” гостува в Ловеч

Учениците от литературния кръжок „Орфей” към НЧ „Наука – 1870” – Троян гостуваха в Клуба на дейците на културата в Ловеч по случай международния празник на поезията и музиката. Талантливите деца представиха пред любителите на словесното изкуство своя втори сборник „Гласът на душата”, който стана факт благодарение на  любезното финансово съдействие на Община Троян и безвъзмездната морална и парична подкрепа на д-р Валентина Александрова. Децата от творческата формация (която съществува вече пета година) впечатлиха публиката на областния град със своите хуманни прозрения, написани в поезия и проза.

Госпожа Пенка Чернева (ръководител на КДК – Ловеч) откри вечерта, като обърна специално внимание на девиза: „Литературата е гласът на Душата”, неразделна част от артистичната емблема на клуба. Чернева сподели, че творбите в алманаха носят свой специфичен почерк, разкриващ идея за дълбоко осмисляне на света, както външния, така и вътрешния – на Аза, и специално обърна внимание на един интересен факт, характерен за втория алманах, а именно богатия философски материал – афоризми и размишления, битуващи заедно с познатите литературни жанрове – стихове, разкази, есета. Отбелязано бе, че сборникът е богато илюстриран от ученически рисунки, корицата също е дело на член от литературната формация – Мария Георгиева. Вечерта бе музикално интонирана от китарата на Никола Янев, който романтично импровизираше в унисон с ефирното настроение на творческите представители, които прочетоха вдъхновено свои произведения.

За изминалите пет години през словесния кръжок са минали над четиридесет ученици (много от които и сега продължават да са негови активни членове), ала в града на люляците в конкретната поетична вечер гостуваха дванадесетокласниците Мира Вълева, Сияна Цековска, Десислава Шамова, Георги Петров, Никола Янев, Мария-Мануела Стоева и Мария Георгиева, водени от своя ръководител Лина Борджиева, както и от преподавателите от НУПИ „Проф. Венко Колев” – художника Росица Георгиева и психолога Светлана Иванова. Гости на вечерта бяха също и студентите Христо Костов и Давид Костадинов, завършили преди две години художественото училище в Троян и все още активни членове на литературния клуб.

Срещата се превърна в интересен диалог между учениците и публиката във връзка с все по-актуални за съвремието теми: добротворството, мъдростта на човешкото присъствие в света, ролята и мястото на младите хора, бъдещето на България, величието на Васил Левски и невинността на Кръстю Никифоров, чието име ще носи вече площад във Вароша. Творци от Ловеч също прочетоха свои и чужди поетични творби, с които поздравиха гостите и отбелязаха световния ден на поезията.

---

Лина Симеонова

Споделяне