Tрадиционна, но и необичайна изложба „30 години дружество на троянските художници“

Галеристката Мариела Шошкова Галеристката Мариела Шошкова

Традиция е в навечерието на Петковден, празника на Троян, нашите художници да представят свои творби. Необичайното е, че много от сегашните произведения са на творци, които вече не са между нас. За тях с почит говори сегашният председател на Дружеството Цветан Донковски. Те са знакови имена за Троян и за живописта в България: Иван Пеевски, Христо Радев, Григор Първев, Петко Куцаров, Васил Бенчев, Стефан Дачев, Иван Доневски. Показани са 2 скулптури и на покойния председател на Дружеството Веселин Шошков, на Дочо Терзиев, изваял главата на поета Илия Ганчев.  Сред отишлите „там горе“ са и преподавателите в тогавашното СХУПИ Боряна Нанова и Каолин Генов, от които не са намерили картини. Приятна изненада и подарък направи Катя Ютерова с картина на починалия си брат Янко Индерлийски. В изложбата имат по 1 творба Христо Йонков, Александър Димчев и Цветан Донковски. Троянският елит може да види още много творби и на сегашни членове на Дружеството. Донковски говори за техни участия и в други градове: Ловеч, Севлиево, Габрово, Монтана, Лом, Троянския манастир, НДК. Мила Воденичарова и Мария Радоева са номинирани за награди. Председателят на Дружеството подчерта  важността на тези 60 изложби, защото участниците могат да съпоставят работата си с другите. Изтъкна, че и проведените пленери по живопис и керамика са изключително важни за работата сред колеги. Благодари на директора на МНХЗПИ за съдействието и пожела дързост, дръзновение и здраве на колегите си и на почитателите.

В началото на празника Мариела Шошкова изтъкна, че ДТХ и днес е фактор в нашия град и не можем да си представим живота на галерията без него. То има над 50 членове, някои от които живеят в други градове, затова посвещават отделна вечер за юбилея на Дружеството.

Зам.-кметът Розалина Русенова връчи почетна грамота за приноса на творците в развитието на изкуството и културата в Троян.

Вечерта продължи с изпълнения на гостуващите музиканти Влади Михайлов – виола, Илко Градев – акордеон, Юрий Божинов – контрабас, които бяха представени от галеристката. Подробен материал за триото Gypsy Swing Cats имаше в предишния материал за предстоящото честване и за историята на Дружеството на троянските художници. Артистичните виртуозни изпълнения създадоха прекрасно настроение в празничната вечер.

Видео: Галерия "Серякова къща"

Споделяне

Медия

Галерия със снимки