Жители на с. Горно Трапе почетоха Св. великомъченик Мина – патрон на техния параклис

Жители на с. Горно Трапе почетоха Св. великомъченик Мина Жители на с. Горно Трапе почетоха Св. великомъченик Мина

На 11.11. православната църква почита Св. великомъченици Мина, Виктор и Валентий – християни воини, загинали за вярата си.

В навечерието на техния ден, отбелязан в църковния календар, беше извършена празнична служба, а на самия 11.11. -  празничен водосвет от отец Войден Божков. Празникът беше почетен от представители на Община Троян – Бисерка Петрова и Тодор Комитов, от бившия кмет на града Минко Акимов, от жители на селото. С биене на камбаната отец Войден ги призова за службата. След ритуала за освещаване на водата свещеникът честити празника на селото. Изясни, че са участвали в събор – събрание на всички вярващи за почитане на Бог и св. Мина. Той е живял в края на 3. и началото на 4. век, когато е имало големи гонения на християните. Мина е оборил езическата вяра. Преживял е страдания и мъченическа смърт, затова е получил велика благодат пред Бог за трудовете си. Чудесата на св. Мина са направени чрез Бог. Чудотворна икона на светеца се намира в Обрадовския манастир край София, където на този ден се събират много хора. Храмове в България и чужбина носят името на св. Мина. Той е велик молитвеник и покровител. Трудностите, които ни сполетяха, се преодоляват с Божията сила, затова трябва да ползваме християнската вяра за спасение.

Отец Войден каза, че изключително важно и похвално дело е построяването на храма в с. Горно Трапе, където всяка година се събират хората. Благодари на кмета Магдалена Цвяткова и цялото братство за съдействието.

Младият свещеник поръси присъстващите за здраве, освети храната, която М. Цвяткова раздаде на хората, а те си наляха светена вода.

Празничната служба и водосвет бяха извършени за здравето на хората от селото, част от имената на които бяха записани и прочетени по време на службата.


Слово на отец Войден и поздрав от кмета на с. Горно Трапе Магдалена Цвяткова:

Споделяне