Юбилейна изложба за художника Григор Първев

Мария Григорова (дъщеря на художника) със съпруга си и децата Гергана и Борис Мария Григорова (дъщеря на художника) със съпруга си и децата Гергана и Борис

Няколко дни преди рождената дата на твореца – 23.01.1922 г., галерия "Серякова къща" посвети на 100-годишнината на юбиляра първата за 2022 г. изложба.

Мариела Шошкова припомни имената на големите художници Илия Петров, Илия Бешков и Георги Богданов – учители на Гр. Първев в Художествената академия. Сподели, че той е един от любимите ѝ троянски художници, с когото са разговаряли с часове. Положила е много усилия да бъде популяризиран и го е предложила за отличието "Златен герб" по повод 140 г. от честването на Троян като град.

Биографията на художника представи Мария Минковска, уредник в Музея на занаятите. Тъй като в анонса за изложбата животописът беше публикуван, няма да го предаваме отново, но ще приложим запис.

Директорът на Музея Елеонора Авджиева благодари на Мария Григорова, дъщерята на Гр. Първев, за отношението, вниманието и щедростта към МНХЗПИ. Връчи ѝ благодарствена грамота за дарените 7 картини от колекцията на баща ѝ през 2022 г. Тя е много пълноценна. Грижат се за нея с внимание, емоция и професионално отношение.

Спомените на Мария за нейния баща задавиха гласа ѝ неведнъж и предизвикаха силно вълнение сред публиката.Тя очерта образа на един много способен човек, за когото слатинската врачка е предрекла на бъдещата ѝ майка Тотка, че ще се омъжи. Спомня си го като изключителен майстор, построил две къщи, лодка, направил сам мандолина. Къщата на семейството е уникална. Мария е живяла сред мириса на материали, обградена от вещите, с които е работел баща ѝ. Разказвал ѝ е за Николай Райнов и другите си преподаватели. Г. Богданов им е гостувал и се е учудвал на репродукциите на големите майстори, които е направил Гр. Първев. Желанието му да стане художник е било голямо, затова е вземал 2 г. за 1 в Търновската гимназия. Поради своите антикомунистически убеждения е бил неблагонадежден и затова не е станал член на СБХ. Няма друг художник с толкова големи платна с историческа тема, пресъздаващи хайдушкото, партизанското движение и социалистическата действителност. Модели за женските фигури са били Мария и майка ѝ, а за мъжките – приятели. Първев е бил изключително четящ човек. Любимата му книга - "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов, чийто портрет е в изложбата. Мария съобщи, че най-голямата внучка рисува добре и иска да стане художник. С едно неказано досега "Благодаря!" завърши спомена за своя баща.

Мариела Шошкова съобщи, че колекционери на картини от Гр. Първев са ги предлагали за изложбата, което ще бъде повод за друга изложба. Галеристката обобщи, че с настоящата са доказали, че Григор Първев не е неблагонадежден.

Записи със словата на изказалите се можете да прослушате след текста.


Откриване от Мариела Шошкова

По-долу може да изгледате и видеозапис от откриването на изложбата, който се предоставя от галерия "Серякова къща".

Споделяне

Медия

Галерия със снимки