Традиционен празник на Сланината и греяната ракия в Априлци

Ден преди Месни заговезни - 2 март, в квартал Ново село в Априлци ще бъде много оживено. За 8 път там ще се проведе станалият вече традиционен Празник на сланината и греяната ракия.

Организаторите от местното читалище "Светлина" и кметството обещават на Празника да има изобилие от типичните за района печена сланина, която посетителите ще може да опитат и да си кажат "наздраве" с греяна ракия.

Атракция на празника е приготвянето в "големия чорбаджийски тиган" на т.н. "Бабина гозба" – ястие с 30 кг. сланина, 500 яйца и 30 кг. праз лук. Посетителите ще имат възможност да дегустират не само от чудната гозба, но и да се насладят и на други кулинарни специалитети – "Шишчета с печена сланинка", "Шарен боб в гърне" и други. Любимата на всички балканджии греяна ракия пък ще внесе топлота в душите, а благодарение на лечебните ѝ свойства всички гости ще се радват и на крепко здраве през цялата година.

Организаторите на голямото мартенско мероприятие подготвят и разнообразни конкурси, в които могат да участват всички желаещи: "Надпревара за най-вкусна и крехка сланинка", "Кулинарна изложба - базар за ястия със сланина", "Конкурс за домашна ракия – ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус", конкурс за детска рисунка "Празникът, видян през моите очи". Отличените в надпреварите ще получат награди и грамоти, а Голямата награда - живо прасенце, ще зарадва победителя в конкурса за най-крехка сланинка.

Грижа за доброто Ви настроение има певецът Райко Кирилов, които отново ще зарадва многобройните си почитатели. В събитието ще участват още оркестри, танцови формации и различни изпълнители. Талисманът на празника, триметровото розово прасе – гигант, ще радва малки и големи, които ще имат възможността да запечатат момента и да съхранят емоцията от тържественото събитие. Със специално изработените сувенири посетителите ще отнесат спомена за едно незабравимо преживяване, което си заслужава да се изживее отново и отново.

 

*Снимка: Община Априлци

Споделяне