Сирни заговезни в Троян с традиционни обредни игри и обичаи

Сирни Заговезни в Троян (снимка архив) Сирни Заговезни в Троян (снимка архив)

На 6 март в неделя е Денят на прошката - Сирни заговезни, наричан още Поклади и Прошка. Празникът винаги се чества седем седмици преди Великден, в неделя. В различните райони на България се изпълняват различни обреди и обичаи. Палят се огньове, които се прескачат за здраве (оттам името Поклади). Около огъня се играят хора и се пеят песни.

Община Троян, НЧ "Наука-1870 г." - гр. Троян и "Стоеви максгруп" организират Сирни заговезни в Троян на традиционното в последните години място - поляната до блок "Капинчо" с начален час 16:30 ч.

Програмата включва традиционните забавни игри: Въртене на уруглювици, Прескачане на традиционния огън, Дърпане на въже. Ще има и възстановка на троянско семейство от миналото, което ще разкаже за традициите в този ден. Организаторите са подготвили и други игри и изненади за присъстващите, сред които и конкурс за най-оригинален карнавален костюм.

От троянското читалище призовават:

Маскарад на Сирни заговезни. Пременени, натъкмени, маскирани – малки и големи, включете се в конкурса за най-оригинален карнавален костюм. Очакват ви награди!

Неделя, 6 март 2022 г. , пред бл. „Капинчо”, 16:30 часа.

За доброто настроение на посетителите ще се погрижат Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки - гр. Троян, Вокална студия "Усмивка", Фолклорен ансамбъл "Траяна", както и гостите - фолклорната певица Боряна Карпузова и оркестър "Щуро маке".

Ще има и организиран базар, на който ще бъдат представени млечни продукти на Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян.

Тази година няма да има дефиле и ритуал „Ялова сватба“ заради противоепидемичните мерки, е съобщила за БТА г-жа Станка Марешка - секретар на читалището.

Организаторите канят жителите и гостите на общината да посетят мероприятието, за да отпразнуват заедно този хубав празник!

Повече за празника:

Както е известно, Сирница се нарича още Поклади и Прошка. На този ден по-младите в семейството искат прошка от по-възрастните. Затова празникът е познат още и като Прошка. Празникът винаги се чества седем седмици преди Великден, в неделя.

В различните райони на България се изпълняват различни обреди и обичаи. Палят се огньове, които се прескачат за здраве (оттам името Поклади). Около огъня се играят хора́ и се пеят песни. Правят се уруглювици (тояга, разцепена на върха на четири и напълнена с обелки от черешова кора), които се запалват около огъня и се въртят. Това е един от задължителните атрибути на Сирни Заговезни. На трапезата се извършва и обичаят "амкане" (хамкане): на червен конец се връзва парче бяла халва или варено яйце и се спуска от тавана. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки се стреми да хване яйцето или халвата с уста. Който успее, ще бъде здрав през цялата година.

Плакат на събитието:

Споделяне

Галерия със снимки