Сряда, 06 Март 2019 19:04

26 години Общински комитет "Васил Левски" - Троян

На 21.04.1991 г. в гр. София се създава Общобългарският комитет "Васил Левски". Изпратено е указание за формиране на общински и селски комитети. Отклик на призива е учредяването на Общинския комитет "Васил Левски" в Троян на 23.02.1993 г. Комитетът е наследник на Троянския революционен комитет, създаден на 8.10.1871 г.

Основатели на днешния комитет са Дочо Дулев, Жана Пенчева, Васил Марков, Стоян Начев, Иванушка Хаджийска, Галя Лалева, Даниела Кацарова, Ценка Нанкова, Теодор Тончев, Лидия Кирилова, Григор Банев, Станка Власковска, Росица Бежанийска, Ани Кисьова, Минко Дудев, Ваня Давидова, Стайка Цвяткова, Надежда Дрянска, Велислава Чилингирова, Елена Пеевска, Румяна Маркова.

Основна цел на комитета е да популяризира делото на Васил Левски, неговите съратници и членовете на Троянския революционен комитет, създаден на 8.10.1871 г., сред троянската общественост и учениците. На учредителното събрание се поставя задача да се организират ученически комитети за изучаване на живота и делото на Апостола.

На събранието се избира ръководство-председател, секретар и касиер. Даниела Кацарова, учител по история, е избрана за председател, Жана Пенчева, също учител по история - за секретар, Иванушка Хаджийска, учител по философия и музика - за касиер. Присъстват 15 души.

Във връзка с основната цел комитетът взема активно участие съвместно с Община Троян и други институции при отбелязване годишнините от рождението и гибелта на Васил Левски. Провежда викторини, състезания и конкурси, посветени на живота и делото на Апостола, кани лектори да представят свои книги. Гостували са акд. Константин Косев, акад. Георги Марков, професорите Пламен Митев, Иван Стоянов, Милко Палангурски, Андрей Пантев, Пламен Павлов, доц. Андрей Андреев, директорът на къщата - музей "Васил Левски" - Карлово Дора Чаушева, директорът на музея "Васил Левски" в Ловеч Иван Лалев и Теодор Тончев - уредник в музея. Вълнуващи срещи троянци имаха с двама от наследниците на Дякона - Христина  Богданова, и Стефан Караиванов, с Велислава Дърева, с проф. Цветана Павловска. Гости на троянския комитет са били проф. Дойно Дойнов, председател до смъртта си на Общобългарския комитет "Васил Левски", както и покойният му секретар проф. Стоян Джавезов, които взеха участие в общественото обсъждане за паметник на Апостола през 2006 г. Провежда се традиционният поход по стъпките на Левски Троян - Троянски манастир и обратно, Троян - Карлово и в обратна посока. Организирани са изложби с портрети на Апостола от местни художници, пътуваща изложба за Любен Каравелов и др.

Комитетът е отворен за нови членове и съмишленици и заседава всяка втора сряда на месеца в кафене Антик.