Националното изложение в Орешак отбеляза своята 50-годишнина с ретроспективна изложба

Вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-кметът Розалина Русенова и управителят на изложението Иванка Джабраилова (отдясно на ляво) Вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-кметът Розалина Русенова и управителят на изложението Иванка Джабраилова (отдясно на ляво) Снимка: БТА

В събота Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак отбеляза своята 50-годишнина с ретроспективна изложба "Традиция с бъдеще". За събитието специален гост бе вицепрезидентът Илияна Йотова, която заедно с областния управител на област Ловеч Виктор Стойчев, зам.-кметът на Община Троян Розалина Русенова и управителят на изложението Иванка Джабраилова откриха изложбата.

Традицията е това, което винаги ни прави силни като българи, което ни е спасявало 13 века и ще го прави занапред. Това са живителните сокове за нас, българите - паметта, която съхраняваме от поколение на поколение и сме длъжни и отговорни пред децата си да предаваме напред, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването.

„Това е много сериозна биография, която говори за хора, истински патриоти и родолюбци, които в тези 50 години - един доста динамичен период в българската история, успяха да съхранят това чудесно българско място. Място, което пази нашата родова памет, която съхранява занаятите, а покрай тях - обичаите и нашите традиции. Всички българи сме убедени, че тази традиция има бъдеще, докато предаваме на децата си и на следващите поколения любовта към българското“, посочи вицепрезидентът.

По думите ѝ днес се докосваме към миналото, към нашите традиции с ясното съзнание, че само това минало може да ни води към бъдещето. „След ужасния грохот на войни, след много тежки икономически и социални кризи, на всичко онова, което става около нас, на опитите да се руши държавност за сметка на дребни политически сметки и интриги, в период, в който сякаш повече се говори за продажба на оръжие, отколкото за мир, този остров тук заслужава нашето уважение“, добави още Йотова.

Розалина Русенова определи Националното изложение като „дома на занаятите“, съобщават от БТА.

„Този дом, в който златните ръце на майсторите са сътворили изящество и красота. Неслучайно преди 50 години тук изтъкнати майстори на занаятите са определили мястото, където трябва да излагат своите творби - тук, в прохладата на Балкана, на земята на Троянския манастир и в близост до него. Защото сътвореното от майсторите е сътворено от онова, което ни е дала природата“, каза зам.-кметът и пожела на занаятчиите още много творчески заряд, за да творят красота и да пълнят сърцето и душата с много емоция.

Иванка Джабраилова представи юбилейната изложба, в която са подредени експонати, дарени по време на национални и международни изложения, провеждани през годините в културната институция.

„Богата колекция на Националното изложение на художествените занаяти ни дава възможност да проследим развитието на занаятите във втората половина на 20-ти век, а в днешно време, защото често правим експозиции на съвременните майстори. Осъзнатото самочувствие на тези хора, че само те могат да дадат душа на топка глина, на къделя вълна, на ока разтопен метал или на парче дърво, е съвсем оправдано и показано тук в изложбата“, каза още тя.

Тя връчи юбилейни грамоти и почетни знаци на майстори занаятчии и личности, помагали за развитието на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата през годините. След това Илияна Йотова и Розалина Русенова посадиха дърво в двора на Изложението.

Програмата продължи с концерт на световноизвестната наша землячка - акордеонистката Вероника Тодорова, както и на известните наши певци - Ани Ненова и Радко Петков.

Снимки от ретроспективната изложба може да разгледате в галерията по-долу!

---

Източник на две от снимките: БТА

Споделяне