Троянският спектакъл "Картини от България" гостува в Смолян

На 20.09. известният вече в община Троян концерт излезе извън територията ѝ и част от него беше представена на сцената в Родопския драматичен театър "Николай Хайтов".

Както читателите знаят, спектакълът беше създаден за отбелязване 150 г. от създаването на НЧ "Наука – 1870 г." с усилията на много специалисти. През месец юли се състояха две предпремиери в селата Голяма Желязна и Орешак, а дни след това и тържествената премиера в Троян. После имаха възможност да го видят жители и гости на гр. Априлци и още веднъж, вече с билети, беше игран на троянска сцена. Тогава според главния художествен ръководител на ансамбъл "Траяна" Мирослав Димитров беше истинската премиера, защото хората бяха бръкнали в джоба си, за да го гледат.

Амбицията на авторите е да го представят на много места в България, затова първото място не беше избрано случайно – спектакълът започва с "Родопска картина". В Смолян се игра безплатно и троянци бяха посрещнати и изпратени сърдечно от любителите на танцовото и певческото изкуство. Поради делничния ден – вторник, не всички участници заминаха за Смолян, а последната част с малките деца от клуба "Ха за здраве" не се включи и поради отдалечеността на град Смолян. Въпреки това представлението и този път оказа силно въздействие върху публиката и постоянните си зрители – самите участници, които го преоткриват. На финала отговорникът за културните събития в троянското читалище благодари на публиката и представи автора и участниците:  хореограф и главен художествен ръководител е  Мирослав Димитров – главен художествен ръководител и на ансамбъл "Пирин". Участваха хористи от Дамския камерен хор с ръководител Надежда Бурева, Клуб за народни хора "Ха за здраве", ръководен от Илиян Данаилов и Галина Цветкашка, ангелският глас Ани Ненова от студия "Гласове" с ръководител Мариета Жекова, актьорът Тодор Бечев в ролята на пътуващия троянец и звездите на спектакъла от Фолклорен ансамбъл "Траяна" с ръководител Радослав Бачевски и хореограф Мирослав Димитров. Спектакълът е финансиран от Национален фонд "Култура" и Община Троян.

Емил Ненковски поднесе подарък на директора на Родопския драматичен театър Адриан Петров, който благодари за тази прекрасна разходка и призова да пазим майка България, да я гледаме и да съхраним всичко онова, което са защитавали нашите деди, защото е уникално. Бяха поднесени цветя за участниците.

Емил Ненковски представя участниците в спектакъла:


Приветствие от Адриан Петров - директор на Родопския драматичен театър и ансамбъла:

Останалата част от вечерта мина също вълнуващо, защото троянци имаха възможност да се насладят на гостоприемството на родопчани, да пеят заедно с тях и да танцуват до насита. Кулминацията на вечерта дойде в полунощ, когато Емил Ненковски съобщи за настъпилия рожден ден на Ани Ненова – 21.09. Тя бе изненадана с прекрасна торта и сърдечни поздрави от всички. Чаровното момиче отвърна с песен за благодарност. Като певец се изяви и хореографът М. Димитров – с две песни на гръцки език поздрави всички изпълнители за успешното представяне.

Тази неделя на площада в Троян ще бъде изиграна Родопската картина за троянци и гостите, дошли за Празника на сливата, а на 25.04.2023 г. отново ще се играе спектакълът "Картини от България".  Не го пропускайте!

Снимки от гостуването в Смолян разгледайте по-долу!

---

Снимки: Д. Калински

Споделяне