Уникалният спектакъл "Картини от България" покори плевенската публика

Емил Ненковски представи Мирослав Димитров - хореограф и режисьор, ФА "Траяна", "Ха, за здраве", Дамски камерен хор, Ани Ненова, Тодор Бенчев и всички участници Емил Ненковски представи Мирослав Димитров - хореограф и режисьор, ФА "Траяна", "Ха, за здраве", Дамски камерен хор, Ани Ненова, Тодор Бенчев и всички участници

На 14.11.2022 г. спектакълът "Картини от България" беше гост на Драматичен театър "Иван Радоев" в Плевен. Повече от две трети от салона беше зает. Голяма част от посетителите снимаха и изпълваха салона с техните спонтанни искрени реакции на възхищение. На излизане някои изказваха съжаление, че недостатъчно зрители са видели спектакъла. Също и служители на театъра споделиха, че спектакълът е събрал много хора, а преди него дори е отпаднало професионално театрално представление поради липса на интерес.

След топлата реакция на публиката организаторът на културната дейност в НЧ "Наука – 1870 г." Емил Ненковски представи изпълнителите: Дамски камерен хор с ръководител Надежда Бурева, Клуб за народни хора "Ха, за здраве" с ръководители Илиян Данаилов и Галина Цветкашка, ангелския глас на Студия "Гласове" Ани Ненова с ръководител Мариета Жекова, Тодор Бенчев в ролята на пътуващия троянец и звездите на спектакъла - Фолклорен ансамбъл "Траяна" с ръководител Радослав Бачевски. Хореограф и режисьор е Мирослав Димитров, който е главен художествен ръководител на Ансамбъл "Пирин". Представлението е уникално по замисъл и изпълнение затова, че музиката е написана специално за него от композитора Стоимен Добрев. Финансирано е от Национален фонд "Култура" и Община Троян за честването на 150 г. от създаване на троянското читалище. Сценарист е Вихра Петрова – библиотекар в читалищната библиотека.

Аудиозапис на представянето на изпълнителите от организатора на културната дейност в НЧ "Наука - 1870 г." Емил Ненковски:

Артистите бяха поздравени от общинския съветник Веселка Лилова, от която получиха и огромна кошница с цветя. Красиви букети и поздравления бяха поднесени и от зрители на представлението, искрено възхитени от спектакъла.

Нашите читалищни състави, участващи в спектакъла, имаха възможност да се изявят в нормална за този сезон обстановка – отлично затоплена сграда, а за нашето читалище започва дълга пауза без артистични изяви поради липса на отопление. Естествено възниква въпросът защо за едни театри има средства, а за други – не.

От сайта "Духът на Плевен" научихме, че същата вечер, 14.11., в кафене "Бордо" е свирила нашата виртуозна акордеонистка Вероника Тодорова, която е привлякла верните си почитатели в града с разнообразна програма. Вероятно затова театралният салон не беше изцяло пълен, но духът на нашия край е властвал на две места и това е прекрасно!

Секретарят на читалището Станка Марешка и почти целият екип съдействаха за реализирането на постановката. Maрешка благодари сърдечно на всички читалищни хора поименно и изрази впечатлението си от възхитителната реакция на публиката. Разбра, че артистите са изпълнени с желание да покажат майсторството си и на други сцени в страната. Успех!

Бел. ред.: Още снимки от спектакъла може да разгледате по долу!

Споделяне