Ансамбъл "Пирин" ще представи новия си спектакъл в Троян

Фолклорен ансамбъл "Пирин" ще представи новия си спектакъл "През девет планини" в Троян Фолклорен ансамбъл "Пирин" ще представи новия си спектакъл "През девет планини" в Троян Снимка: НЧ "Наука-1870 г." гр. Троян

Един от най-известните и най-атрактивни професионални български ансамбли - Фолклорен ансамбъл "Пирин", ще представи своя нов спектакъл "Между девет планини" на троянска сцена. Той е изграден върху няколко картини, които показват красотата на песенното и танцово фолклорно наследство на различни етнографски области в България. Посветен е на 150 години от рождението на Гоце Делчев и 110 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско владичество. Следвайки славната история на ансамбъла, младите творци са създали завладяваща феерия от музика, гласове и танци, запазвайки стила на ансамбъла и непреходните ценности на българския фолклор.

Феноменални, великолепни, невероятни – това са част от суперлативите за Ансамбъл "Пирин" след двучасовото премиерно представление, което се проведе на 23 октомври тази година в Зала 1 на НДК. Публиката не остана безучастна към поднесеното с много жар и финес изкуство на танцьори, музиканти и певци на ансамбъла.

Спектакълът в Троян ще се проведе на 06.12.2022 г. (вторник) от 18:00 ч. в салона на Народно читалище "Наука-1870 г." ВХОД СВОБОДЕН!

Концертът е подарък от Община Троян и НЧ „Наука-1870 г.” – Троян за жителите и гостите на града по повод на предстоящите Коледни и новогодишни празници. Поднесен на най-високо професионално ниво, "МЕЖДУ ДЕВЕТ ПЛАНИНИ" няма да ви остави безучастни и ще остави траен спомен в любителите на фолклорното изкуство.

Главен художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл "Пирин" е Мирослав Димитров, който е хореограф и на троянския фолклорен ансамбъл "Траяна".

Повече за Фолклорен ансамбъл "Пирин":

Той е един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на българското народно изкуство по света. Създаден в далечната 1954 година с цел издирване и съхраняване на едни от най-ярките автентични образци от българския музикален, танцов и песенен фолклор, сътворен от народния ни гений и тяхното творческо претворяване за голямата сцена с участието на съвременни творци – композитори, хореографи, диригенти, музиканти, певци, танцьори, поети и художници. Изнесъл е над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в над 60 страни по света. В своята творческа биография и репертоар ансамбъл ”Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, Радио Благоевград и други.

Споделяне

Медия