Откриват изложба "Приказка" на талантливите художници баща и син – Цоню и Денислав Меразчиеви

Галерия "Серякова къща" Галерия "Серякова къща"

На 15-ти декември от 17:30 ч. се открива изложбата "Приказка" на двама талантливи художници от гр. Левски, които са баща и син – Цоню и Денислав Меразчиеви.

ЦОНЮ МЕРАЗЧИЕВ завършва художествена гимназия "Илия Бешков" през 1987 г. със специалност живопис. От 1981 г. работи към кинефикация Плевен като художник. Член на групата на Плевенските художници. Участва в общи художествени изложби в град Плевен, София и родния си град Левски. През 2001 г. в град Левски е първата самостоятелна изложба, като включва и сина си Денислав. През 2003 г. прави самостоятелна изложба в областна художествена галерия на софийските художници на бул. "Витоша". През 2005 г. подрежда творби за самостоятелна изложба в родния си град Левски в новосъздадената галерия "Георги Парцалев". Участва в изложби във Варна, Бургас, Несебър, Трявна, Плевен, София и други. По случай празника на град Левски през 2008 г. подрежда трета самостоятелна изложба. Следва съвместна изложба със сина му отново в град Левски през 2014 г. и няколко съвместни изложби отново заедно с него в "Дом на Енергетика", гр. Козлодуй.

ДЕНИСЛАВ МЕРАЗЧИЕВ от малък следва пътя на баща си в изобразителното изкуство под вещото му ръководство. Самоук е и все още се учи по дългия и трънлив път на живописта и изобразителното изкуство. На 8 години печели конкурса за детска рисунка за времето на БТВ. На 10-11 годишна възраст за първи път участва в изложба на баща си в град Левски със темперни бои и смесена техника. След детските години се озовава в строителния техникум, където въпреки техническите знания продължава да рисува и печели първа награда за рисунка на строителен техникум "Никола Фичев" - град Плевен. Дълго време се увлича по графиката. Прави самостоятелна изложба графики и графични рисунки в град Левски през 2012 г. Следват и съвместни изложби с баща му в град Левски и град Козлодуй. Постепенно се насочва към живописта. Стихията му са абстрактните нефигурални композиции, сюреалистичните детайли пейзажи от България. Обича тракийските и народните мотиви. Двамата автори ще гостуват в троянската галерия непосредствено след тяхна съвместна изложба в Исторически музей в гр. Павликени.

---

Пресинформация на галерия "Серякова къща"

Споделяне