Изложбата "Цветният свят на тъкачката от Говедарци – Стойка Ашкова" – част от празника "Ден на майстора"

Задруга на майсторите пред троянския музей Задруга на майсторите пред троянския музей Снимка: МНХЗПИ - гр. Троян

"12-ти декември – свят ден, в който се почита паметта на св. Спиридон, покровител на грънчари, занаятчии, на хората със специални умения, които превръщат суровата материя в прекрасни произведения на изкуството, предмети, които внасят красота и уют в бита, утвърждават нагласата хората да откриват красотата всеки ден." С тези думи директорът на Музея на занаятите Елеонора Авджиева откри изложбата, a в началото прозвуча изпълнението на гайдаря Светослав Тодоров.

Надежда Христова – майстор керамик, председател на Задругата на майсторите – клон Троян, приветства своите колеги за тяхната отговорност, дълг към поколенията и призвание да творят с душа и сърце.

Откриване на изложбата от Елеонора Авджиева и приветствие от Надежда Христова:

Традиция в празничния ден е да се представят емблематични занаяти и майстори от различни исторически времена и региони, затова поредната изложба е посветена на тъкачката Стойка Ашкова от Говедарци, Самоковско. За майстора и експозицията говори Венета Илиева, уредник "Художествени тъкани" в Музея, която е автор на изложбата. Ашкова започва да тъче, шие и плете още от 12 – 13-годишна. Тя е една от учредителките на Задругата на майсторите на народните занаяти през 1967 г., участник е във всички нейни изложби в България и чужбина и е една от майсторките тъкачки с национално признание, първа получила званието "Народен деятел на народните художествени занаяти". Постоянен участник е била в изложбите на НИХЗИ – Орешак. Музеят на занаятите в Троян притежава 35 нейни тъкани, които са включени в изложбата заедно с експонати от Историческия музей в Самоков. В нея са показани разнообразни творби на тъкачката. Повече може да се прочете от банерите в самата изложба и да се чуе от записания разказ на В. Илиева и на директора на музея в Самоков д-р Веселин Хаджиангелов. Създадените oт тъкачката творби са надживели нея и семейството ѝ. В. Хаджидимитров говори и за отговорната и важна работа на майсторите, чието творчество трябва да се опази и предаде на  децата, за приликите в развитието на нашите планински градове през различни епохи.

Уредникът Венета Илиева представя изложбата:

Д-р Веселин Хаджиангелов - директор на Музея в Самоков:

Беше представен резултатът от двугодишния труд на Музея – каталог с творби на керамика Петър Гигов в колекцията на нашия музей. По името на миналогодишната изложба "Троянските пътеки на Петър Гигов" е наречена и книгата. Гост на празника беше  Стефка Бонева от с. Бусинци. Тя е собственик на ателие за керамика "Бусинска сръчкотилница" и има майсторско свидетелство. Двама от авторите на сборника са уредникът по керамика Нина Димитрова от троянския музей и Димитър Василев – етнолог в НИМ – София, който е свързан с Бусинци родово. Те разказаха за проучвателската си работа. Снимките са на музейния фотограф Цветан Тончев. Сборникът е ценен като възрожденски паметник за Петър Гигов.

Елеонора Авджиева за новия каталог "Троянските пътеки на Петър Гигов" и един от авторите Димитър Василев - етнолог в Националния исторически музей:

Ел. Авджиева подчерта важността на майсторите и на музеите, които съхраняват тяхното творчество. По традиция тя отчете извършеното през юбилейната за институцията година, което дава самочувствие на колектива: тематични изложби, специални издания, дарителска инициатива, конференции... Пътуващата изложба "Богатството на троянската керамика" е представена в 3 български градове, музейни екипи са посетили занаятчийски форуми в Европа. Приключили са стари проекти и спечелили нови. Разширили са мрежата от партньори и приятели.

Заключителни думи на Ел. Авджиева за колекциите в Музея:

Уредникът по керамика Нина Димитрова за работата си по новия каталог:

Откриването на изложбата бе предшествано от шествието на троянските майстори до църквата "Св. Параскева", което е възобновенo след двугодишно прекъсване заради Ковид 19. Майсторите, облечени с носии, под звуците на гайда и предвождани от Майстор Николай Йовков, носещ иконата на светеца покровител, минаха през центъра на Троян и отидоха в храма, където бе отслужена тържествена литургия.

Празникът е финансиран от Община Троян и Хлебопроизводство и сладкарство – Троян, а новата книга - от Фонд 13 века България.

Празникът на майсторите донесе радост и удовлетворение не само за тях, а и на всички техни ценители!

Бел. ред.: Повече снимки на изложбата може да разгледате по долу!

Снимки от шествието на троянските майстори и църквата "Св. Параскева": МНХЗПИ - гр. Троян

Споделяне