Предколедна изложба "Приказка" в галерия "Серякова къща"

Името на изложбата, сътворено от нейните автори - Денислав и Цоньо Меразчиеви, и галеристката Мариела Шошкова привлича любителите на две изкуства – на словото и на изобразителното изкуство. Посетителите влизат в света на светлината, любовта, красотата...

Мариела Шошкова представи авторите чрез техните богати творчески биографии, които предварително бяха анонсирани в материала за предстоящата изложба. Бащата Цоньо Меразчиев е посещавал галерията, минавайки през Троян за Беклемето. Показва свои картини на Мариела, която е приятно изненадана от интересните сюжети и поканва бащата и сина да гостуват. Впечатлила се е и от техния младежки дух, от интереса им към книгите, словото и театъра.

Синът Денислав Меразчиев благодари за сърдечното приютяване, организация и помощ при подреждане на изложбата. Той вижда срещата между художниците и галеристката като Божие провидение. Хубавото осветление в галерията помага за възприемането на картините с ярки цветове, които са впечатлили посетителите. Светлината за творците е почти всичко, дар Божи. Правят изкуство за хората, които го обичат, какъвто е и мъдрецът от Попишка Веселин Орешков, когото посещават. Според  духовен човек като него изкуството облагородява човешката душа, за да я докосне. Така син и баща Меразчиеви виждат своето призвание.

Цоньо Меразчиев говори за непреходността на изкуството, което е илюзия. Цивилизациите на инките, траките и др. са измрели, но е останало сътвореното от тях. Пожела в душите на хората да остане пламъче за нещо по-добро.

Посетителите бяха стоплени не само от светлината в показаните 57 картини, но и от красивото слово на двамата творци и от цялостното им излъчване.

Мариела Шошкова съобщи, че виното за почерпка е предоставено от винотека "Винослав", ул. "Васил Левски" 49, която ще бъде постоянен спонсор за събитията в галерията. Художниците получиха подаръци – последната книга на най-добрия троянски поет Ивайло Иванов  и керамична захарница от Румен Георгиев.

М. Шошкова направи обобщение за интересните изложби, събития, срещи, литературни дискусии, с които галерията може да се гордее през изтеклата година. Съобщи, че ще има още по-интересни събития през следващата, за която графикът е запълнен и има заявки и за 2024 г.

Неочаквано на финала взе думата приятелка на художниците – Зорница Стругова, която даде идея невероятните, интересни картини да зарадват хората като коледен подарък.

Денислав Меразчиев изрази надежда за добро пребиваване на изложбата, която ще бъде "2 години", до 15.01.2023 г., и ще радва хората през най-светлите зимни празници.

---

Снимки и видео: Галерия "Серякова къща"

Споделяне

Медия