Коледен концерт в Троянския манастир „Успение Богородично“

В навечерието на едни от най-светлите празници Бъдни вечер и Рождество Христово беше организиран  концерт от Троянската света обител и НЧ "Наука – 1870 г.". Участваха преподавателите в Детската музикална школа и Дамският камерен хор към троянското читалище.

Йеромонах Стефан – временно изпълняващ длъжността игумен на Троянския манастир, приветства с топли думи присъстващите преди концерта. Концертът поставя началото на рождественските празници за манастира и за цялата църква, защото от 23.12. в нея звучат рождественски песнопения. Отец Стефан призова хората да се замислят за добротата, радостта, топлината, любовта, които искаме да дадем и получим. Удивителният свят на музиката, която е Божествено изкуство, е надежда да се откъснем от житейските земни притеснения. Празнуваме, за да можем да почетем с душите и сърцата си раждането на Иисус, като бъдем по-добри човеци.

Слово на йеромонах Стефан:

В началото на концерта прозвуча песента "Слава во вишних" от Хендел, изпълнена от Дамския камерен хор с ръководител Надежда Бурева. С думите "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!". Ангелът с многобройно небесно войнство хвали Бога след раждането му  в текста от Библията, затова тази песен даде тържествено начало на музикалната феерия. По-късно хористите изпяха още две коледни песни - "Рождествена нощ" и "Бяла Коледа". Тематично свързана с празниците е "Аve Maria" oт Франц Шуберт – красива мелодия по една от най-известните молитви. Тя е в репертоара на дует "Фантазия" - Амория Маркова – пиано, и Мариета Куцарова - флейта. Дамите имаха още 4 изпълнения с тези инструменти , а "Малки джазови пиеси" и "Полка" от Рахманинов  изпълниха на пиано – 4 ръце. "Славянски танц номер 1" от Дворжак на четири ръце на пиано прозвуча в изпълнение и на Радина Радионова и Амория Маркова. Вълшебство внесе "Лунната соната номер 14" на Бетовен, изпълнена на пиано от Марияна Минева. 4 пиеси  за китара изпълни Михаил Иванов. Един солиден концерт от 16 творби стопли хората в студената зимна вечер.

Водеща на концерта беше Мариета Куцарова, която представяше композиторите и произведенията им, с което заинтригуваше публиката.

Заключителни думи на водещата Мариета Куцарова:

Йеромонах Стефан благодари за прекрасния рождественски концерт – източник на вълнение за манастирските братя и участниците. Въпреки разочарованието му, че никой от Орешак не е уважил събитието, сподели, че Господ, ангелите и светиите са били с нас и се радват. Почитатели на музикалното изкуство имаше от Троян. В неформален разговор с участниците отец Стефан  оцени ролята на нашето читалище, в което в бъдеще ще е по-подходящо да се правят такива концерти. Цитира певците Веселин Маринов, Васил Найденов, Хилда Казасян, които смятат, че то има най-добре оборудваната сцена, че много добре се поддържа читалищната сграда, за което има заслуга ръководството и целият колектив.

Споделяне

Галерия със снимки