Представяне на книгата „Васил Левски – по спомените на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“

Стефан Караиванов - праправнук на Васил Караиванов Стефан Караиванов - праправнук на Васил Караиванов Снимка: Троян експрес, www.troyanexpress.com

Големият интерес към автентичната книга за живота на Васил Иванов Кунчев е подтикнал Община Троян за втори път да бъде представена в нашия град. Преди няколко години Стефан Караиванов – праправнук на Васил Караиванов, гостува заедно с покойния си вече баща – Васил, отново в Туристическия информационен център. Тогава представянето на книгата беше онагледено с различна от сегашната представена фотодокументална  изложба - "Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството", предоставена от Националния музей "В. Левски"  в Карлово.

Северина Борджукова, отговаряща за връзките с обществеността в общината, откри вечерта, посветена на 150 г. от обесването на Васил Левски. Тя представи изложбата, която съдържа 20 снимки с важни моменти от живота на Апостола, на негови съратници, репродукции на най-известните картини, изобразяващи героя и др. Изложбата ще бъде в ТИЦ  до 10.03.2023 г.

Северина Борджукова представя изложбата в ТИС:

Председателят на ОК "Васил Левски" – Троян, Венелин Ангелов, представи госта Стефан Караиванов като приятел на града ни. Той популяризира най-автентичното четиво за В. Ив. Кунчев, защото е по спомените на негов най-близък сродник.

Венелин Ангелов представя госта Стефан Караиванов:

Стефан Караиванов разказа, че прапрадядо му Васил Караиванов е първи братовчед на Васил Левски и основател на Карловския революционен комитет. Неговият син Петър от 18-годишен започва да записва спомените на баща си, продължава да проучва документи и след смъртта му, за да бъде книгата максимално достоверна. Много историци като Иван Унджиев, писателят Захари Стоянов черпят материали от книгата. В нея авторът оборва неверни факти за близките на В. Левски и за него самия. Това направи и Ст. Караиванов относно гнусните лъжи, че майката на Апостола се е самоубила. Тя е умряла в съня си, в дома на дъщеря си Яна. Фактът, че е давена от турците в кладенеца на къщата на свещеника, където са се извършвали разпитите, за да изкопчат информация, се изопачава от някои автори , че тя се е хвърлила в него.Разказа за достойното държание на Гина Кунчева, след като разбира за залавянето му. Гостът опроверга и нелепите разкази за брата на Апостола – Петър. Ст. Караиванов прави документален филм за В. Левски със собствени средства, който ще излезе тази юбилейна за паметта на героя година. Ст. Караиванов е направил 2 галерии в Карлово, едната от които е близо до паметника  на Левски.

Стефан Караиванов представя книгата за Васил Левски:

Беше зададен въпрос за наличието на писмени спомени от В. Кариванов, но за съжаление чувалът с архив е изхвърлен. Има документ за 1-вото заседание на КРК, когато В. Караиванов е бил председател. Притежават и други документи, но е изчезнала сабята, с която героичният му прапрадядо е участвал в Опълчението и Сръбско-турската война. Обрани са и ценни ками.

Беше проявен интерес и към спорния въпрос за гроба на В. Левски. Ст. Караиванов поддържа тезата за погребението между сегашния паметник на Апостола и Ректората, като смята, че не е било възможно да го откаратс каруца до църквата "Св. Петка". Потомците на Левски не са говорили с проф. Стаменов, който поддържа версията за църквата. Вероятно е бил препогребан близо до срамните гробища в параклис.

Не беше отминат и другият вече обсъждан въпрос за рождената дата на Васил Кунчев. Васил Караиванов има документ за раждането на братовчед си през 1837 г. Братът на В. Левски -  Христо, е роден през 1840 г. и е малко вероятно двамата братя да са родени в една и съща година, каквито версии се появяват.

Членът на ОК "В. Левски" Николай Тодоров съобщи, че по инициатива на комитета и библиотеката при нашето читалище ще се направи секция с литература за живота и делото на В. Левски. Вече има дарени 111 книги от д-р Калина Йорданова от Ловеч. Тодоров призова присъстващите също да помогнат. Той пръв си купи представяната книга, последван от кмета Д. Михайлова. Много от присъстващите също купиха книги, а децата се снабдиха с детското издание. То беше закупено от отец Стефан и в Троянския манастир на честването 150 г. от основаването на Монашеския революционен комитет и подарено на присъствщите ученици. Тогава Ст. Караиванов беше гост на тържеството. Той с удоволствие предпочита срещите с троянци, които с интерес и гостоприемство го посрещат.

---

Използвани са снимки на Троян експрес (Руслана Попсавова), Николай Тодоров и Румяна Маркова

Споделяне