Събития в памет на Апостола на 18.02.2023 г. в Троян

Венци и цветя пред паметната плоча, където е бил ханът на Васил Спасов Венци и цветя пред паметната плоча, където е бил ханът на Васил Спасов

В програмата на община Троян всяка година са залегнали три основни събития за почит към Васил Левски. Тази юбилейна година бяха посветени на 150 г. от обесването на героя.

Отец Войден Божков отслужи панихида за йеродякон Игнатий в паралиса "Св. Пантелеймон". Кончината на Дякона съвпадна със Задушница, поради това отец Войден изпя заупокойна молитва за всички паднали за нашето Отечество и за нашите близки. Присъстваха членове на ОК "Васил Левски" и няколко граждани. Вероятно разстоянието от половин час до второто събитие не позволи на хората да присъстват на първото, за да отидат навреме за тържеството пред  паметната плоча, където е бил ханът на Васил Спасов. Там бяха дошли много хора, за да изразят преклонението си пред Апостола. Прозвучаха две стихотворения за героя, изпълнени от ученици на СУ "Васил Левски" и зам.-директорът на училището Kaмелия Алексиева произнесе слово. Тя увери присъстващите, че заветите на училищния патрон няма да потънат в бездната на забравата.

Слово на отец Войден:

В словото си кметът Донка Михайлова сподели, че учениците от четирите училища с името на Васил Левски, носят отговорност за цял живот, а за възрастните остават много уроци от заветите на Апостола. Кметът информира гражданите, че нов автор ще извая паметника на Левски в Троян – скулпторът Борис Борисов, който сътвори и фигурата на Иван Хаджийски. Мечтата на троянци е да стане за 18.07. в тази юбилейна годишнина. Г-жа Михайлова призова хората да са съпричастни и дарят средства, защото най-свидните символи на историческата памет са изградени така. Бяха поднесени венци и цветя от всички троянски училища и ОУ "Васил Левски" - Борима, от всички политически партии, културните институции, общината и Общинския съвет, граждани...

Слово на Донка Михайлова:

Венци и цветя пред паметната плоча, където е бил ханът на Васил Спасов:

Част от словото на Камелия Алексиева - зам.-директор на СУ "Васил Левски" - Троян:

Съпричастните към предвидените събития изпратиха, а по-късно пред Троянския манастир посрещнаха участниците в Националния крос по стъпките на Васил Левски. Над 220 бягаха по 3 основни маршрута, туристи също минаха покрай паметника на Апостола в мах. Дрянска. Бяха дошли спортисти от Търговище, Плевен, В. Търново, Габрово, София, Тетевен, Варна, Елена, Ловеч, Севлиево и спортни клубове и училища в Троян и общината. Състезателите се подкрепиха с чай и сладки, осигурени от манастира. На масата беше поставена дарителска кутия, в която имаха възможност да дадат своята лепта за построяване паметник на Апостола в Троян, чийто проект можеха да видят на картичка, подарявана от членове на ОК "В. Левски". На призовите три места се класираха 57 състезатели, 29 от които от Троян – 15 от кондиционни тренировки, 9 от СКО "Хемус", 4 от училища с името на В. Левски и Милко Алексеев от ОУ "Иван Хаджийски". На почетните стълбички се качиха и състезатели от споменатите градове.

Тържеството по награждаването започна с рецитиране на стихотворението "Апостола на свободата". Рецитира 4-годишната Яна Цвяткова.

Отец Стефан – изпълняващ  длъжността игумен на Троянския манастир, приветства участниците. Той сподели, че смъртта на Дякона лежи в основата на възкресението на нашия народ и страна. Пожела не само участниците в кроса, а и всички да вървят по стъпките на Левски, а неговата любов към родината да бъде нашата любов.

Слово на отец Стефан:

Състезателите в различните категории получиха наградите си от Д. Михайлова, Ангел Ангелов, Петко Пенков, които преди това дадоха старт в градинката при НУПИ, и от председателя на ОК "В. Левски" Венелин Ангелов. Специална грамота получи бебето Любомир Павлов Шопов, който с мама Ели и татко Павел участва в групата "Мама, татко и аз". Накрая бяха наградени с химикалки и много малки участници. Интересът към кроса беше голям и се чуваха пожелания да се прави и през лятото.

Отец Стефан произнесе малка молитва за упокоение душата на дякон Игнатий в манастирската църква и пожела на малкото присъстващи Дякона да вдъхновява техните мечти, нашето бъдеще и нашия път.

---

Част от снимките са ни предоставени от Д. Калински

Споделяне