В неделя празнуваме Сирни заговезни с карнавално дефиле

Сирни заговезни в Троян (снимка архив) Сирни заговезни в Троян (снимка архив)

В неделя (26 февруари 2023 г.) празнуваме Сирни Заговезни - ден за прошка, ден, в който гоним злите сили. Тази година ще го отбележим и с карнавално дефиле, което последните две години не се състоя.

Кметът на Троян г-жа Донка Михайлова по традиция кани гражданите в кабинета си към 15:30 часа в неделя на кметска баница и вино, за да си простим. Баницата е приготвена лично от нея по стара семейна рецепта.

От 15:30 часа тръгва Карнавалното дефиле от площад "Възраждане" до поляната на блок "Капинчо".

От 16:30 часа е началото на празника на поляната до блок "Капинчо". Празничната програма ще е с участието на Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки, Фолклорен ансамбъл "Траяна", Дамски камерен хор и актьори от любителския театрален състава към читалището. Ще има конкурс за най-оригинален карнавален костюм. Ще бъдат представени стари български традиции - въртене на уруглювици, прескачане на традиционния огън, дърпане на въже, скачане с чували и др.

Гости на троянския празник са фолклорната певица Боряна Карпузова и оркестър "Щуро маке".

На организиран базар ИПЖЗ-Троян ще представи млечни продукти - собствено производство.

От троянското читалище призовават:

"Скъпи троянци! Наближава Сирни заговезни - големият ден, когато си прощаваме и прогонваме всичко лошо и тъмно от домовете и душите си. Нека сме заедно на този ден! Нека да възродим традицията на колоритните маскаради, които много от нас пазят като мил спомен от своето детство. Да дадем шанс на децата си да изживеят тези вълшебни мигове. На Сирни заговезни е момента да покажем, че не искаме чужди традиции!!! Имаме си прекрасни наши!!!

Да се маскираме (кой както пожелае), да маскираме децата! Да залеем улиците на Троян с цветове и настроение! Да не се даваме на Хелоуин!!!"

Така в Троян по утвърдена традиция заедно ще бъде посрещнат този важен предпролетен празник.

Повече за празника:

Както е известно, Сирница се нарича още Поклади и Прошка. На този ден по-младите в семейството искат прошка от по-възрастните. Затова празникът е познат още и като Прошка. Празникът винаги се чества седем седмици преди Великден, в неделя.

В различните райони на България се изпълняват различни обреди и обичаи. Палят се огньове, които се прескачат за здраве (оттам името Поклади). Около огъня се играят хора́ и се пеят песни. Правят се уруглювици (тояга, разцепена на върха на четири и напълнена с обелки от черешова кора), които се запалват около огъня и се въртят. Това е един от задължителните атрибути на Сирни Заговезни. На трапезата се извършва и обичаят "амкане" (хамкане): на червен конец се връзва парче бяла халва или варено яйце и се спуска от тавана. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки се стреми да хване яйцето или халвата с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.


Нека бъдем заедно на този хубав празник и прогоним злите сили, да поискаме и да дадем прошка!

Споделяне

Галерия със снимки