Благотворително събитие за изграждане паметник на Васил Левски в Троян

Събитието беше организирано от Инициативния комитет за построяване паметник на Апостола в художествената галерия "Серякова къща" неслучайно в навечерието на 3.03.

Започна емоционално с изпълнение от Виктория Лъчовска "Зелените дрехи на гората". Неин ръководител в ДМШ е Мариета Куцарова. Вокална група "Усмивка" с вокален педагог Надежда Бурева изпълни "Песен за България". Стихотворението "Обесването на Васил Левски" рецитира Изабела Таслакова. Децата получиха шоколади от Цанко Спасовски.

Изабела Таслакова рецитира "Обесването на Васил Левски". А вокална група "Усмивка" с ръководител Надежда Бурева изпълни "Песен за България"

Галеристката Мариела Шошкова съобщи идеята да се разиграят на търг творбите, подарени от художници за каузата.

Откриване на благотворителното събитие за изграждане паметник на Васил Левски в Троян - Мариела Шошкова:

Председателят на ОК "Васил Левски" Венелин Ангелов е и един от председателите на ИК. Адвокат Ангелов е най-големият радетел за това да има паметник на героя в нашия град. В. Ангелов припомни, че идеята се ражда преди близо 100 г. В сегашния си вид е подкрепена от Ротари клуб с председател Цанко Спасовски, който е другият председател на ИК. Поради интереса на троянци към паметта на Васил Левски той заслужава по-добро място за поклонение от това пред паметната плоча, където е бил ханът на Васил Спасов. Идеята е паметникът да бъде дело на троянци, защото всички големи паметници в града са построени от дарители: църквите в Троян и манастира, Историческият музей, училища, мостове... Когато минават покрай паметника на Апостола, всеки дарител ще знае, че е дал частица от себе си. Ангелов обясни, че вариантът за паметник от скулптора Георги Чапкънов не се е осъществил поради заболяването му. През 2022 г. се обявява конкурс за друг проект, който с 80 процента от гласувалите е спечелен от скулптора Борис Борисов. Затова е избран и от ИК. На картички е изобразено как ще изглежда паметникът. На 1.03. 2023 г. комисия от художници и архитекти в Министерството на културата е одобрила проекта без забележки.

Адвокат Венелин Ангелов представя идеята за паметник на Апостола в Троян:

Настоящата изложба е от творби на художници дарители. Трите графики са от проф. Г. Чапкънов, който е силно ангажиран да завърши кариерата си в Троян. В последната зала има дарителска кутия и книги, издадени от д-во "Традиция". Всеки, дарил 30 или повече лева, има възможност да си избере книга. Ангелов сподели желанието на организаторите паметникът да е готов тази година за 18.07.

Мариела Шошкова представи творбите. Литографиите са лимитирана серия от 5 авторски копия на големия български художник Георги Чапкънов с оригиналния му подпис. Те имат сертификати и сериозна колекционерска стойност. Началната цена от 3000 лв. е определена от ИК. Портрет на Васил Левски е дарен от Цвятко Дочев – един от най-известните троянски художници и член на ОК "В.Левски". Началната цена е също 3000 лв. "Натюрморт" на Добромир Нешев – млад, новоизгряващ троянски художник, е с начална цена 450 лв. "Цветя" на Пауна Шопова има начална цена 300 лв.

М. Шошкова представя произведенията за търга:

Младият Любомир Пауников предложи според възможностите си 2500 лв. за портрета на Васил Левски. Поради липса на наддавания стана горд собственик на картината. Л. Пауников сподели, че е потомък на сем. Конански – дядо му Дочо, баба му Иванка и вуйчо Милко са учители по история. Семейството го е възпитало да обича родното си място и България, която е пред всички. Младият човек започва изграждането на голям пилон с българското знаме в Г. Трапе. Това е началото на неговата родолюбива кауза да остави нещо след себе си като всеки истински българин.

Любомир Пауников мотивира закупуването портрета на Васил Левски:

Мариела Шошкова съобщи, че вината за тази специална изложба са предоставени от "Винотека Винослав" и произведени от "Винарна Ялово". Собственичката на магазина в Троян говори за качеството на продуктите насаме и с дегустаторите. Коктейлните хапки са  дело на гостилница "На дворът".

5 творби в троянската галерия очакват своите купувачи, които ще получат дарителски лист за участие в родолюбивата кауза.  

Споделяне