Прожекция на филмите "Тутраканската епопея" и "Епопеята при Добрич", посветени на 110 години от Балканските войни (1912-1913)

Режисьорът Мария Цветкова, Областният управител Светослав Славчев, зам.-кметът Розалина Русенова и сценаристът Радослав Симеонов Режисьорът Мария Цветкова, Областният управител Светослав Славчев, зам.-кметът Розалина Русенова и сценаристът Радослав Симеонов Снимки: Мария Цветкова и Троян експрес

Още едно събитие в навечерието на Националния празник 3. март силно подгря патриотичния дух на троянци. Второто беше в галерия "Серякова къща", за което има отделна статия.

Областният управител Светослав Славчев разказа за прожекциите в Априлци и за предстоящите в останалите областни градове. Създателите на поредицата от 5 филма - режисьорът Мария Цветкова и сценаристът Радослав Симеонов бяха в залата на общината.

Областният управител Светослав Славчев за прожекциите на филмите в Ловешка област:

След прожекцията на 1-вия филм разказаха за своята творческа работа. Авторската идея от 2018 г. е на М. Цветкова, която осъществява с ВТК и Министерството на отбраната. Филмите са прожектирани в много градове, но Троян е един от градовете на българската бойна слава, затова за режисьора е голяма чест и удоволствие да гостува в града ни. Троянци трябва да са горди, че са записали едни от най-златните страници в българската история при Дойран. 34. троянски полк се е бил изключително храбро. 5-те епизода на поредицата показват непознатата история на забравени битки като тези при завоя на Черна, Криволак, Кенали и др. от 1-вата световна война. Режисьорът говори за темите на отделните филми. Идеята е да се разбере как българската армия се е изправяла срещу световни империи. Филмите се правят от малък ентусиазиран екип. Диктор е актьорът Пламен Манасиев,който пресъздава българския героизъм.

Режисьорът Мария Цветкова представя филмите:

Историкът Радослав Симеонов е сценарист на 4. и 5. епизод. Създал е докосващи текстове. Основна цел на екипа е да разбуди смачканото чувство на национална гордост. Показното във филмите го няма в учебниците по история. Участието в Първата световна война е един от най- големите върхове на българското величие. 3 г. на Южния фронт Българската армия отстоява позициите. В Добруджа помита враговете. В Тутракан ген. Тошев превзема крепостта в движение с по- малко хора от намиращите се в нея. Ген. Колев е виртуоз, което е непонятно за съвременния зрител. Във филмите е показано и изтребването на мирното население в Сребърна, чието име е символ на геноцид. 40 хил. добруджанци са унищожени в концлагери, чиито първи създатели са румънците.

Сценаристът Радослав Симеонов за забравените битки и герои:

Филмите са изключително въздействащи и трябва да се гледат от всеки истински българин!

Във фоайето на общината майор Дочо Николов беше показал военни експонати от собствената си колекция.

Споделяне