Магичното присъствие на Твореца в картините на Нина Донковска

Нина Донковска откри своята изложба "Присъствие" в галерия "Серякова къща" Нина Донковска откри своята изложба "Присъствие" в галерия "Серякова къща"

Ден след празника на жената и майката беше открита изложбата "Присъствие" в галерията "Серякова къща". Яркото присъствие на художника Нина Донковска за пореден път едва събра нейни колеги, ученици, приятели, почитатели...

Мариела Шошкова представи накратко богатата творческа биография и живот на твореца. Родена във Видин, учила СХУПИ и НХА "Николай Павлович" в София, тя намира своя пристан в с. Дълбок дол, където живее и твори със съпруга си – керамика Цветан Донковски, и дъщеря си Димана, тръгнала по техния път. Г-жа Донковска е обичан и уважаван колега и преподавател в НУПИ "Проф. Венко Колев", което се видя и от споделеното им присъствие на откриването. Димана Донковска е куратор на изложбата и представи нейната концепция. Нина Иванова – Донковска прави главно абстрактна живопис и за нея е важна историята и посланието на всяка творба. В картините си иска да покаже индиректното присъствие на Бог, като не го вплита в конкретен образ, а използва предмети или символи за Неговото присъствие... Във всяко заглавие на нейните картини  е вплетено посланието за Божието присъствие. Заглавието на изложбата носи името на една от картините, чиято история е в книгата "Изход" от Стария завет. Избрала е името "Присъствие", защото Бог присъства в нашето ежедневие, дори и да не го забелязваме и усещаме. Авторката се опитва да посочи Неговата любов... да напомни по-осезателно, че той търси нас и да се запитаме дали ние търсим Неговото присъствие.

Мариела Шошкова открива изложбата, а Димана Донковска представя концепцията ѝ:

Директорът на НУПИ говори за приятния повод да се докоснем до магията на творчеството и да се чувстваме съпричастни. Той нарече автора дълбок творец, знаещ и можещ художник. Говори за финото и нежно чувство, за ювелирния начин, по който представя дори и малките теми в невероятните акварели, за съвършенството и откровената емоция. Любовта, която се е вселила в нежното създание на художничката, си заслужава да бъде част от нашия живот. Г-н Илиев говори и за магията, за голямото признание за всичко, което прави семейство Донковски в Д. дол – в къщата, станала нематериално културно наследство.

Директорът на НУПИ Илиян Илиев за творчеството на Нина Донковска:

С вълнение Нина Донковска разказа за вдъхновенията си през последните 3 години и опита си да ги дава на учениците. На плаката е картината "Тъгата си отива", която сътворява след загубеното при тежки моменти вдъхновение. Избрала е да работи в абстрактната сфера, защото казва индиректно нещата. Разказва историите на картините и при посещенията в домашната ѝ галерия става нещо чудно – очите на хората осияват и си тръгват с прозрение и радост – това е наградата на художника, че са докоснати от нейния разказ и си отиват с посланието, което са отпечатали в сърцата си. Н. Донковска благодари най-вече на нашия Бог, който прави всичко за нас и ни обгръща с любовта си, и на всички, които са й помогнали и дошли на събитието.

Нина Донковска за вдъхновението си да твори:

Желаещите могат да чуят пълен аудио запис на говорилите и да се докоснат до изяществото и на словото им.

Още снимки от събитието може да разгледате в галерията по-долу!

---

Част от снимките: Галерия "Серякова къща"

Споделяне