Музеят на занаятите в Троян отбеляза Европейските дни на художествените занаяти

Десислава Вутова - уредник в Музея на занаятите, изнесе лекция "Металообработващите занаяти в ежедневието – минало и настояще" Десислава Вутова - уредник в Музея на занаятите, изнесе лекция "Металообработващите занаяти в ежедневието – минало и настояще" Снимки: МНХЗПИ - гр. Троян

За осма поредна година България се включва в Европейските дни на художествените занаяти. Инициативата е на Националния институт за занаяти във Франция. В нашата страна координатор на събитието е Регионалното сдружение на общините "Централна Стара планина". "Огледай се – занаятите са навсякъде! е мотото, което обединява тази година българските участници.

Общини, културни, образователни, социални институции и хора на изкуството насочват вниманието на публиката към високата стойност и функционалност на занаятчийските изделия, които обогатяват живота ни. В дните от 31.03. – 9.04. много старопланински градове участват в инициативата. Нашият музей е участвал и предишни години с не толкова амбициозна тридневна програма поради ковид ограниченията. Тази година за пръв път музейните хора се представят, както биха искали.

На 4.04. 2 групи деца от ОУ "Иван Хаджийски" и СУ "Васил Левски" са се запознали с традиционната керамика от региона чрез специално създадени кратки филми и анимации за начините на изработване и различните декоративни техники. Запознали са се и с керамичните форми, инструментите и музейните експонати. Усетили са магията на глината, изработвайки пластична декорация и декориране на керамични чинийки под ръководството на уредника Нина Димитрова.

На 5.04. уредникът по художествено металообработване Десислава Вутова изнесе лекция "Металообработващите занаяти в ежедневието – минало и настояще" от 10 и 14 ч. за подбрана различна аудитория. Тя разказа за фонда "Художествено металообработване" в МНХЗПИ, създаден през 1962 г. Движимите културни ценности – над 4500, са разпределени в 9 раздела и след презентацията присъстващите ги разгледаха. Те се съхраняват при определена влажност и строго охраняват. От 3.04. е открита пътуваща изложба от изделия на сем. Тотеви в гр. Правец. Такова е предназначението на съхраняваното богатство в музея – да бъде показвано в тематични изложби.

Въведение от Десислава Вутова - уредник в Музея на занаятите:

Разцвет на занаятчийското производство в Троянския край се поставя през втората половина на 18. век и началото на 19. век. Занаятите се развиват благодарение на преселници от други краища на българските и балканските земи. Преселват се известните родове на Балювци и Папазовци, които спомагат за усилване производството на ракия. Лекторът богато онагледи своята презентация със стари снимки на Ангел, Петър и Геро Бакърджи, Тотю Дудев Райковски, на ковача Дочо Тенекеджи, на златарите Илия и Кирил Тотеви, Колю Жабилов от Ново село, братя Нункови, Найден, Димитър и Тотю Тотеви, братя Добреви от с. Голяма Желязна, Павли Бакърджиев, Тодор Босев, Иван Мондешки.

Д. Вутова представи снимки и на видовете съдове, ценни образци от които бяха подредени и на масата в лекционната зала. Посетителите имаха възможност да разгледат надписите с имена, години и украсата им.

Една от подтемите в лекцията беше за медните съдове в бита на балканджиите. Стана ясно, че те са предпочитан подарък за сватба и не само, защото на снимка от с. Орешак на 11.05., на празника на Кирил и Методий, Константин хаджи Калчов е наградил отличниците с медни съдове.

Десислава Вутова прочете ценните спомени на 8-годишния Тотю Тотев за панаира при Троянския манастир, в който е участвало и неговото семейство - прочутите троянски бакърджии Тотеви. Показа снимки на първите дарители – братята Борис и Димитър Маринови. На събитието присъстваха дарителите Веселина Попова и майор Дочо Николов.

На 6.04. музеят отвари врати за посещение в рамките на третия ден на Европейските дни на художествените занаяти. Не пропускайте да се докоснете до красотата на експонатите и да се насладите на словото на ерудираните уредници, които ще ви разведат в залите на музея!

---

Снимки: Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства - град Троян

Споделяне