Френският хор „Номадско сърце“ гостува в община Троян

Френският хор „Номадско сърце“ посети Троянския манастир. Хористите запечатаха приятелството си с обща снимка в двора на манастира. Френският хор „Номадско сърце“ посети Троянския манастир. Хористите запечатаха приятелството си с обща снимка в двора на манастира.

Приятелството между Дамския камерен хор при НЧ "Наука – 1870 г." и френските хористи започва през 2010 г., когато троянските дами отиват в областта Прованс за Световния ден на музиката. Те сa сърдечно посрещнати и изнaсят концерти в няколко града на Южна Франция. 3 пъти французите връщат визитата и двата хора заедно пеят френски и български песни, които предварително са научили.

Френският хор е бил на турне във Варна и Пловдив, а на 29.04. вечерта беше посрещнат от троянските хористи в зала "Форум" на читалището по български обичай с хляб и сол, здравец, сувенирни куклички в народна носия и богата трапеза. Секретарят на читалището Станка Марешка с акордеон подкани към песен и се заредиха обичани от французите български песни, а след това и френски. Въпреки езиковата бариера се получи невероятна спойка заради любовта към музиката. 

На 30.04. концертът в църквата на Троянския манастир започна с три църковнославянски песни, изпети от ДКХ – Троян. Французите продължиха с 6 песнопения, първото от които на църковнославянски език - "Тебе поем", в различен аранжимент от изпятото от троянските хористи. Завършиха с "Алелуя", на чийто красив припев пригласяха и троянките. Концертът завърши с изпълнение на "Многая лета" от двата хора, дирижирани от Изабел Финк. Песните на това свято място привлякоха и дошлите богомолци пред иконата на Св. Богородица Троеручица. Хористите запечатаха приятелството си с обща снимка в двора на манастира.

Гостуването на френските приятели завърши с вечерна среща, организирана от ДКХ. На нея бяха официални гости кметът Донка Михайлова, д-р Койновска – председател на читалището, бившият кмет Дилян Енкин, по време на когото през 2004 г. става побратимяване между нашия град и Перн ле Фонтен, директорът на ИПЖЗ Диян Георгиев, директорът на Винпром г-н Капон. Сред гостите бяха учителки по френски език членове на Комитета за побратимяване, част от танцьорите на ансамбъл "Траяна" и групата за български хора "Ха за здраве".

Вечерта откри Бисерка Йовчевска – преводач. Тя говори за приятелството между побратимените градове, изпълнено със смисъл и много спомени. Виолета Койновска приветства гостите, с които сякаш не сме се разделяли. Много искрен беше поздравът на Надежда Бурева, диригент на ДКХ. За пътуващите на фестивали хористки в чужбина запознанството с французите си остава най-приятното заради топлото посрещане в земята на лавандулата и хубавото вино.

Кметът Донка Михайлова благодари на френските приятели за честването на нашия национален празник, на което са били 140 души и още извън залата. Най-емоционалният момент след песните и танците е бил видеозаписът на словото на нашия кмет, дълго аплодирано. Това показва, че партньорството ни трябва да продължи.

Кристиян Верморел е председател на комитета за побратимяване. Изрази щастието и удоволствието на французите да познават супер жените на Троян в лицето на кмета, преводача и хористките. Верморел и Михайлова си размениха подаръци.

Поздрав към французите на великолепен френски език поднесе учителят по китара Михаил Иванов, след което изсвири няколко мелодии. Танцьорите на "Траяна" удивиха гостите с най-новия си шопски танц. Редуваха се изпълнения на троянския и френския хор, общи изяви на двата хора, танци и хора, озвучавани от диджея Николай Стойчев.

Песен за наздравица - изпълняват френските хористи:

Вечерта наистина завърши по невероятен начин с прощални прегръдки и надежда за много срещи през 2024 г., когато се навършват 20-години от побратимяването.

---

Автор: Hemus News

Споделяне

Галерия със снимки