Предстои поредната „Нощ в музея“ в Троян на 13 май от 16 часа

„Нощ в музея“ в Троян „Нощ в музея“ в Троян

На 13. май 2023 г. от 16 до 22 часа предстои поредната „Нощ в музея” в Троян. Събитието носи своето начало като европейска инициатива, отдавна превърнала се и в национална. В нея се включват много галерии, музеи и други културни институции. В Троян тя се провежда в навечерието на 18. май – Деня на музеите, като неслучайно е избран съботният (неработен) ден, за да бъдат привлечени повече гости на града.

В програмата очаквайте:

Централна сграда на Музея на занаятите:

  • 16:00 часа - Ателие „Керамика“ (рисуване на керамични чинийки и изработване на пластична декорация от глина). 
  • 17:30 часа - Представяне на майстора на ковано желязо Божидар Стоянов от с. Рибарица. След тази изложба на младия майстор неговите авторски произведения ще станат част от колекциите на музея.
  • 18:00 часа - Откриване на изложбата „ЗАХАР, КАФЕ & СИЕ“, гостува Историческият музей – Горна Оряховица. Изложбата ще открие директорът на музея Пламен Мадемов.

„Захар, кафе & сие“ представя историята на захарта и сладките изкушения в Горна Оряховица, един от българските градове с многогодишни традиции в сладкарството. Събрани са десетки експонати, свързани с производственото опаковане и съхранението на продукцията на едни от първите горнооряховски производители – „Обрешков”, „Захарна фабрика”, „Орбис”, „Братя Цветкови” и др.

Архивни фотографии и документи разказват за различните търговски пътеки, които местните дружества извървяват, за да достигнат до любителите на сладкото. Като неизменен другар на тези изкушения към изложбата са присъединени различни приспособления, ангажирани с мелене, печене, съхранение и пиене на кафе или чай. Представени са и експонати, свързани с културата на консумация на тези човешки сладости.


Художествена галерия „ Серякова къща”:

  • 19:00 часа - Музикално - артистичен пърформънс с участието на формациите "Певците", Доктор Веги и "Нюанси". Дегустация на български вина сомелиерска колекция. Други изненади.

Съвместно събитие с музика, интересна хореография и любопитни скечове, подготвени специално за Нощта в галерията  от вокална формация „Певците” с художествен ръководител  Светла Червенкова, доктор Вергиния Борисова, стоматолог и  вокален изпълнител,  и театрална школа „Нюанси”. По време на събитието  публиката ще има удоволствието да дегустира и да научи малко повече за български вина сомелиерска колекция, предоставени от магазин „Винослав”, както и да разгледа творби на троянски и гостуващи художници, подредени в залите на галерията.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Троян, а входът в двете институции ще бъде свободен.

 

Споделяне